c S
Visa in Mastercard bosta morala znižati provizije 29.04.2019 13:46 Bruselj, 29. aprila (STA) - Evropska komisija je podjetjema za procesiranje plačil s kreditnimi in plačilnimi karticami Visa in Mastercard tudi uradno naložila, da morata znižati medbančne provizije trgovcem na drobno v državi članici Evropskega gospodarskega prostora, so sporočili iz Bruslja. Po njihovih navedbah bo ukrep provizije znižal za okoli 40 odstotkov.

Podjetji sta se k znižanju teh provizij zavezali že januarja, tokratna odločitev Bruslja pa ju bo k temu zavezala tudi zakonsko. Znižati bosta morali medbančne provizije trgovcem na drobno v državi članici Evropskega gospodarskega prostora, ki jih zaračunavata za plačila s karticami, izdanimi zunaj tega območja.

"Ta ukrep bo skupaj z januarsko odločitvijo glede Mastercardovih medbančnih provizij vodil do nižjih stroškov za evropske trgovce," je dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Bruselj je Mastercardu januarja namreč naložil plačilo 570 milijonov evrov kazni zaradi oviranja konkurence. Mastercardova pravila so bankam preprečevala, da bi ponudile nižje medbančne provizije trgovcem na drobno v državi članici Evropskega gospodarskega prostora, v kateri so medbančne provizije morda višje.

Trgovci na drobno tako niso mogli uživati ugodnosti nižjih provizij drugje, prav tako je bila lahko ovirana čezmejna konkurenca med bankami, kar je pomenilo kršitev evropskih protimonopolnih pravil ter škodo tako za potrošnike kot trgovce.

Mastercard in Visa sta zaradi provizij pod lupo Evropske komisije že več let. Potrošniki in trgovci na drobno so se namreč pritoževali, da jim Mastercard in Visa pobirata preveč. Visa je leta 2013 provizije znižala za do 60 odstotkov in pristala na reformo svojih pravil, da bi pospešila čezmejno konkurenco.