c S
Obrtniki in podjetniki letos z rekordnimi 136 zahtevami do vlade 29.04.2019 13:46 Ljubljana, 29. aprila (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo tudi letos vladi predstavila zahteve za rast in razvoj malega gospodarstva. Kot so sporočili iz zbornice, se letošnjih rekordnih 136 zahtev nanaša na trg dela, zdravstveni, izobraževalni in davčni sistem ter poslovno okolje. Od vlade pričakujejo, da bo uresničila 20 najpomembnejših.

Zahteve predstavljajo konkretne ukrepe za rast in razvoj malega gospodarstva, ki je, kot so poudarili na OZS, s 117.000 poslovnimi subjekti in več kot 350.000 zaposlenimi hrbtenica slovenskega gospodarstva.

"Ne pričakujemo, da bo vlada v enem letu rešila vseh 136 zahtev, pričakujemo pa, da bo realizirala 20 najpomembnejših. Glede na napovedi o ohlajanju gospodarstva v območju z evrom je ključno, da začnemo določene ukrepe sprejemati že sedaj," so na zbornici v sporočilu za javnost povzeli njenega predsednika Branka Meha.

Meh je sicer prepričan, da je vlada z nedavnim imenovanjem državnega sekretarja za malo gospodarstvo pokazala, da je pripravljena pomagati malemu gospodarstvu, so dodali.

Na področju trga dela OZS med ključnimi zahtevami predlaga ustanovitev sklada za odpravnine delavcem, s čimer bi delodajalce razbremenili izplačil odpravnin v primerih odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Prizadevajo si tudi za ustanovitev paritetnega sklada za gradbeništvo po vzoru Nemčije, Avstrije in Italije, s katerim bi bili po oceni OZS slovenski izvajalci del ob vstopu na trge teh držav v enakopravnejšem položaju, saj jim ne bi bilo treba plačevati v njihove sklade.

Med ključnimi zahtevami je tudi sistemska zakonska rešitev, ki bi vsem upokojenim obrtnikom omogočila uživanje celotne pokojnine ob hkratnem opravljanju samostojne dejavnosti. Na področju zdravstvenega sistema OZS med drugim pričakuje drugačno ureditev regresnih zahtevkov zavodov do delodajalcev v primeru nesreče pri delu.

Na področju davčnega sistema predlagajo uvedbo znižane stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za mala podjetja, s čimer bi po njihovi oceni okrepili stabilnost in rast malega gospodarstva ter omogočili odpiranje novih delovnih mest. Pri uvedbi davka na nepremičnine pa na OZS zahtevajo, da bo nova obdavčitev primerljiva z obstoječim nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča.

Na področju izobraževalnega sistema je med njihovimi zahtevami učinkovitejši sistem poklicnega izobraževanja in izobraževanja odraslih. Zagotoviti je treba tudi sredstva za sofinanciranje mojstrskih izpitov, so prepričani.

OZS bo letošnje najpomembnejše zahteve slovenske obrti in podjetništva vladi predstavila na 17. Forumu obrti in podjetništva, ki bo 10. maja v Portorožu.