c S
V Celju finančne spodbude za obnovo stavb in sakralne dediščine 29.04.2019 13:18 Celje, 29. aprila (STA) - Mestna občina Celje bo tudi letos sofinancirala obnovo stavb in sakralne dediščine. Za finančne spodbude je v letošnjem proračunu zagotovila 150.000 evrov, od tega 100.000 evrov za obnovo uličnih fasad v starem mestnem jedru in 50.000 evrov za obnovo sakralne dediščine, so danes sporočili z občine.

Javni razpis je objavljen na spletni strani občine, upravičenci pa morajo vloge oddati najkasneje do 3. junija.

Del javnega razpisa se nanaša na ulične fasade na stavbah na območju starega mestnega jedra, ki so v lasti ali solasti fizičnih in pravnih oseb ter samostojnih podjetnikov posameznikov. Gre za tiste ulične fasade, ki so jih lastniki začeli obnavljati po 2. juliju lani in bodo obnovljena najkasneje do 5. novembra letos.

Mestna občina Celje bo v teh primerih financirala polovico vrednosti upravičenih stroškov investicije vključno z DDV, vendar ne več kot 25.000 evrov na posamezno stavbo. Koliko bo znašala posamična finančna spodbuda, bo odvisno od števila prejetih vlog.

Drugi del javnega razpisa se nanaša na obnovo notranjščine in zunanjega dela razglašenih sakralnih spomenikov, ki se je začela po 2. juliju lani in bo končana najkasneje do 5. novembra. Finančne spodbude bodo znašale do 50 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov investicije.