c S
Cene nafte navzdol 29.04.2019 10:03 Ljubljana, 29. aprila (STA) - Surova nafta se je v današnjem trgovanju še pocenila. Navzdol jih potiskata poziv ameriškega predsednika Donalda Trumpa kartelu Opec, naj poveča proizvodnjo črnega zlata, in novica, da utegnejo strokovnjaki v Rusiji v dveh tednih vzpostaviti dobavo nafte v vzhodni del države, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena junija, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 71,75 dolarja, kar je 40 centov manj kot v petek. Cena zahodnoteksaške nafte za dobavo v juniju se je medtem znižala za 42 centov na 62,88 dolarja.

Po pojasnilih analitikov na padec cen nafte vplivata dva glavna razloga. Prvi je, da je ameriški predsednik Donald Trump pozval kartel Opec, naj poveča proizvodnjo črnega zlata v luči naraščajočih cen. Govoril naj bi s Savdsko Arabijo in drugimi proizvajalkami nafte, vsi so se strinjali, je tvital pred vikendom. Drugi razlog pa tiči v oceni ruskih strokovnjakov, da lahko v dveh tednih znova vzpostavijo dobavo nafte v vzhodni del države, potem ko so naftovod zaradi močne kontaminacije prejšnji teden zaprli.