c S
Število nezgod pri delu v Sloveniji iz leta v leto višje 27.04.2019 07:09 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Število nezgod pri delu v Sloveniji se je v letu 2018 glede na leto pred tem zvišalo, in sicer za dobre štiri odstotke. Ta trend se ponavlja že nekaj let, opozarjajo na inšpektoratu za delo. Najbolj izpostavljena je predelovalna dejavnost, saj se je v tej dejavnosti lani zgodila več kot tretjina od skupaj 10.187 prijavljenih nezgod pri delu.

Po podatkih inšpektorata je bilo konec januarja letos v statistiki prijavljenih nezgod za leto 2018 razvidnih 10.187 prijavljenih nezgod pri delu, od tega 15 smrtnih, 9665 lažjih, 492 težjih in 15 kolektivnih. Prijavljenih je bilo tudi 93 nezgod, ki so se zgodile na poti na delo in z dela, katerih pa delodajalcem sicer ni treba prijavljati, so pred letošnjim svetovnim dnevom varnosti in zdravja pri delu, 28. aprilu, zapisali na inšpektoratu za delo.

Znotraj predelovalne dejavnosti, kjer so delovne nesreče najpogostejše, po podatkih inšpektorata izstopa dejavnost proizvodnje kovin in kovinskih izdelkov. Na drugem mestu je dejavnost trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil, sledijo še dejavnost gradbeništva ter dejavnost prometa in skladiščenja.

Kot ugotavljajo na inšpektoratu, se vzroki za nastanek nezgod pri delu ponavljajo. Tako je bil v letu 2018 v skoraj tretjini primero poglavitni vzrok za nezgode, v katerih so bili delavci težje, lažje ali smrtno poškodovani, izguba nadzora nad delovno opremo. Našteli so tudi več zdrsov, spotikov in padcev delavcev.

Tudi vzroki za nezgode se po navedbah inšpektorata ponavljajo. V četrtini lanskih primerov so se delavci poškodovali zaradi stika z ostrim, koničastim in grobim materialom. Nekaj manj nezgod se je zgodilo zaradi vodoravnega ali navpičnega trčenja ali pa zaradi udarca oziroma trčenja delavca s predmetom. Delavci pa so si največkrat poškodovali prste na rokah, in to kar v 29,2 odstotka primerov.

Največ poškodovanih delavcev je bilo starih med 35 in 44 let. Najmlajši poškodovani, katerih nezgode so bile prijavljene na inšpektorat, so bili stari 15 let, najstarejši poškodovani pa 77 let. Lani je bilo prijavljena približno četrtina nezgod pri delu, v katerih so bile poškodovane ženske, so ugotovili v inšpektoratu.

Inšpektorjem so delodajalci lani prijavili 15 smrtnih nezgod, najpogostejši vzrok zanje pa je bil padec z višine. Takšnih smrtnih nesreč je bilo pet, v treh primerih je bila vzrok smrtnih nezgod prometna nesreča, prav tako v treh primerih so bili vzrok smrtnih nezgod gibajoči se deli delovne opreme. Padec bremena na delavca je bil vzrok za dve smrtni nezgodi. V po enem primeru je delavca zasula zemlja ali povozil vlak.

Največ smrtno ponesrečenih delavcev je delalo v gradbeništvu, stari pa so bili med 50 in 59 let, so med drugim še ugotovili v inšpektoratu.