c S
Ministrstvo proti zniževanju upokojitvene starosti zaradi volonterskega pripravništva 29.04.2019 07:06 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je proti širjenju seznama razlogov, zaradi katerih se je mogoče starostno upokojiti prej. Pri tistih, ki se upokojijo prej, je večja verjetnost za socialno ogroženost, so opozorili.

Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih po veljavni ureditvi mogoče pridobiti tudi pri nižji starosti. Poslanka SNS Lidija Ivanuša pa je ministrico za delo Ksenijo Klampfer v pisnem poslanskem vprašanju povprašala, ali bo v spremenjeni pokojninski zakonodaji med razlogi za znižanje upokojitvene starosti navedeno tudi prostovoljno pripravništvo, ki so ga nekateri mladi opravili v javnem sektorju.

Gre za nekajmesečno obdobje, ko so mladi diplomanti delali za javni sektor in za to niso bili plačani. Delali so prostovoljno, da bi si pridobili delovne izkušnje, je zapisala poslanka.

Ministrica pa meni, da ni razlogov za uvedbo takšne rešitve. Po njenih besedah je bilo v preteklosti že ugotovljeno, da je pri posameznikih, ki se upokojijo s krajšo pokojninsko dobo, večja verjetnost za socialno ogroženost, saj so njihove pokojnine nižje od pokojnin posameznikov z daljšo pokojninsko dobo. Ministrstvo zato ne podpira rešitev, zaradi katerih bi se lahko nekateri upokojevali hitreje in s tem s krajšo pokojninsko dobo. Pač pa z različnimi ukrepi spodbuja podaljševanje delovne aktivnosti tako z vidika podaljševanja pokojninske dobe kot z vidika dvigovanja dejanske upokojitvene starosti, je poslanki odgovorila ministrica.