c S
Hrvaški sindikati začeli zbirati podpise za referendum proti pokojninski zakonodaji 28.04.2019 07:09 Zagreb, 27. aprila (STA) - Največje hrvaške sindikalne organizacije so danes začele zbirati podpise za referendumsko pobudo "67 je preveč", s katero nasprotujejo letos uveljavljeni pokojninski zakonodaji. Sindikati zavračajo upokojitev s 67. letom ter nasprotujejo znižanju pokojnine za 0,3 odstotka za vsak mesec predčasne upokojitve.

Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH), Neodvisnih hrvaških sindikatov (NHS) in Matice hrvaških sindikatov (MHS) bodo v prihodnjih dveh tednih zbirali podpise pod referendumsko pobudo z vprašanjem "Ali ste za to, da na referendumu sprejmemo zakon o spremembah zakona o pokojninskem zavarovanju".

Za uspeh pobude je treba zbrati podpise desetih odstotkov vseh hrvaških volivcev, kar pomeni približno 385.000. Sindikati so sicer prepričani, da bodo do 11. maja zbrali občutno več podpisov.

Na novinarski konferenci v Zagrebu so v petek napovedali, da bodo podpise zbirali na približno 300 stojnicah v 200 mestih in občinah po vsej Hrvaški.

Ponovili so, da lanska pogajanja z vlado niso bila uspešna in da so po odločitvi sabora s 1. januarjem letos uveljavili spremenjeni pokojninski zakon, ki med drugim določa, da bodo morali od leta 2033 tako moški kot ženske, ki prej ne bodo imeli polne delovne dobe, delati do 67. leta. Delavci z 41 leti delovne dobe se bodo lahko upokojili po 60. letu starosti.

Sindikati zahtevajo, da zakon določi pravico do upokojitve s 65. letom starosti in najmanj 15 leti delovne dobe. Pravico do predčasne upokojitve bi delavci lahko uveljavili s 60. letom in 35 leti delovne dobe.

Prav tako zahtevajo znižanje pokojnine za 0,2 odstotka za vsak mesec predčasne upokojitve namesto za 0,3 odstotka, kot predvideva zakon. To bi pomenilo, da bi tisti, ki se bodo upokojili pet let predčasno, imeli za 12 odstotkov nižjo pokojnino in ne za zakonsko predvidenih 18 odstotkov.

Referendumsko pobudo podpirajo tudi vodilne opozicijske stranke. V SDP so izračunali, da so pokojnine po prihodu vlade premierja Andreja Plenkovića leta 2016 povprečno od tri do štiri odstotke nižje v primerjavi s povprečnimi plačami, kar po oceni socialdemokratov pomeni, da upokojenci živijo še slabše kot so prej.

Hrvaški minister za delo in pokojninski sitem Marko Pavić je po drugi strani v petek znova opozoril, da bi uspeh referenduma obremenil državni proračun za 45 milijard kun (šest milijard evrov) do leta 2040 zaradi nižjih prihodkov in večjih stroškov pokojninskega sistema. Izpostavil je, da bodo pokojnine posledično nižje med pet in sedem odstotkov.

Hrvaška je za pokojninski sistem iz državne blagajne letos namenila nekaj več kot 40 milijard kun (5,4 milijarde evrov), kar je skoraj tretjina državnega proračuna.

Pavić je izpostavil, da so z novo zakonodajo letos omogočili zaposlitev več tisoč upokojencev, ki lahko delajo štiri ure dnevno in si prispevajo dodatek k pokojninam. Spomnil je, da da bodo s 1. julijem zvišali najnižje pokojnine za 3,13 odstotka.