c S
Naložbe CTN: Soboška občina upravičena do dobrih desetih milijonov evrov 29.04.2019 07:09 Murska Sobota, 27. aprila (STA) - Mestna občina Murska Sobota je za projekte celostnih teritorialnih naložb (CTN) upravičena do 10,1 milijona evrov. Projekti Vrata v Pomurje, Soboško jezero in prvi del prenove mestnega središča so praktično končani, občina je bila uspešna tudi pri kandidaturi s projektom Bivalne skupnosti za ranljive skupine.

Doslej je občina dobila tri odločitve o podpori za projekte CTN, in sicer za regijski promocijski center Vrata v Pomurje, ureditev južnega dela Soboškega jezera ter prvo etapo prenove mestnega jedra Murske Sobote.

Projekt Vrata v Pomurje končan, potekajo le še administrativna dela. Stal je 4,8 milijona evrov, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) je EU prispevala dobra dva milijona, Slovenija iz tega sklada dobrih 500.000 evrov, milijon je šel iz Pomurskega zakona, občina je dodala 1,2 milijona evrov.

Tudi projekt Soboško jezero je skoraj v celoti končan, potrebna so še manjša ureditvena dela ter administrativno končanje projekta. Ocenjen je na 1,6 milijona evrov, občina je prispevala 350.000 evrov, EU 980.000 evrov in država 245.000 evrov.

Pri prenovi mestnega središča, ki ga želijo oživiti, je bil prvi del, obnova Trga zmage, končan lani. Njegova vrednost je 1,17 milijona evrov. Drugi del, ki obsega obnovo južnega dela Slovenske ulice med hoteloma Zvezda in Diana, je načrtovan letos in prihodnje leto. Vrednost projekta je ocenjena na skoraj pet milijonov evrov. Občina bo plačala 1,1 milijona, Slovenija in EU iz ESRR pa 760.000 oziroma dobre tri milijone evrov.

Pri projektu Bivalne skupnosti za ranljive skupine so uspeli pri prvi etapi postopka. Ta mesec bodo oddali tudi vlogo za drugo etapo. Prijavitelj projekta je javni stanovanjski sklad mestne občine, ki kandidira za obnovo dveh stavb v središču Murske Sobote. Gre za rekonstrukcijo in razširitev zavetišča v Trstenjakovi ulici in ureditev bivalne skupnosti za starejše v Ivanocijevem naselju.

S projektom bivalne skupnosti bo občina porabila preostala sredstva za urbano prenovo, zato nadaljnjih projektov ne načrtuje. Letos pa pripravljajo dve prijavi v okviru trajnostne mobilnosti, in sicer za ureditev območja kolesarske mreže med Lendavsko, Gregorčičevo in Slomškovo ulico z navezavo na Zvezno, ulico Staneta Rozmana in ulico Arhitekta Novaka ter obnovo Kroške ulice. Izvedba je predvidena v treh letih. Do končne prijave, predvidoma jeseni, so možne še spremembe posameznih tras.

Z navedenimi projekti bo mestna občina Murska Sobota črpala sredstva mehanizma CTN za vse prednostne naložbe. EU ta mehanizem namenja za uresničevanju ciljev trajnostnih urbanih strategij mestnih občin. Mestne občine v Sloveniji so iz CTN upravičene do skupaj 139 milijonov evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, kohezijskega sklada in državnega proračuna.