c S
Protestniki in vojska v Sudanu sklenili dogovor o skupnem vladajočem svetu 29.04.2019 07:20 Kartum, 28. aprila (STA) - Voditelji sudanskega protestnega gibanja in sudanske vojske so v soboto dosegli dogovor o oblikovanju civilno-vojaškega vladajočega sveta, kar je ključen preboj v pogovorih med stranema. Protestniki so medtem napovedali, da bodo pred sedežem vojske vztrajali, dokler ne bo oblikovana civilna vlada.

"Dogovorili smo se o skupnem svetu civilistov in vojske," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal eden od vodij protestnega gibanja Ahmed al Rabia, ki je sodeloval na pogovorih. Zdaj se po njegovih besedah dogovarjajo še o tem, kolikšen delež vojakov in civilistov bo v svetu.

Po navedbah aktivistov bo svet sestavljen iz 15 članov, od tega osmih predstavnikov protestnikov in sedmih generalov. Ta svet bo zamenjal vojaški svet, ki je oblast prevzel po padcu predsednika Omarja al Baširja 11. aprila. Odtlej protestniki od vojaškega sveta zahtevajo predajo oblasti civilistom.

Civilno-vojaški svet bo splošno vladajoče telo, ki bo oblikovalo prehodno civilno vlado, ki bo vodila vsakdanje zadeve, kar je tudi ključna zahteva protestnikov. Pripravila naj bi tudi nove volitve.

Protestniki medtem nadaljujejo s sedečim protestom pred sedežem vojske in se od tam ne bodo umaknili, dokler svet in civilna vlada ne bosta oblikovana. "Napredek v pogovorih nas veseli, a čakamo še vzpostavitev sveta in civilne vlade," je povedal Mohamed Amin, eden od več tisoč protestnikov, ki že nekaj tednov vztrajajo pred sedežem vojske.

"Ko bomo imeli civilno vlado, bomo lahko rekli, da je država na pravi poti," je še povedal po poročanju AFP.

Preboj so dosegli na prvem srečanju skupnega odbora, ki so ga v sredo oblikovali predstavniki vojske in protestnikov na pogovorih o zahtevah opozicije. Kmalu po oblikovanju tega odbora so sicer odstopili trije od desetih članov vojaškega sveta.

Do strmoglavljenja Baširja so privedli protesti, ki so se začeli decembra lani zaradi trojnega povišanja cen kruha v gospodarsko šibki državi in se kmalu prelevili v izraz nasprotovanja predsedniku, ki je vladal skoraj tri desetletja.