c S
Krmilo DUTB prevzema Matej Pirc 29.04.2019 07:29 Ljubljana, 29. aprila (STA) - Položaj glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z današnjim dnem prevzema Matej Pirc, ki je doslej to funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti. V vodstvu slabe banke zdaj manjkata še dva izvršna direktorja, predvidoma naj bi ju imenovali v drugi polovici maja.

Mesto glavnega izvršnega direktorja, ki je vodilna operativna funkcija v DUTB, se je izpraznilo po odhodu Madžara Imreja Balogha sredi lanskega decembra. Ta je s položaja uradno odstopil iz osebnih razlogov, a že predhodno dogajanje v DUTB je nakazovalo, da ni več užival zaupanja spremenjenega upravnega odbora.

Neizvršni direktorji so Pirca začasno za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja imenovali konec januarja. Tedaj je bil v DUTB zaposlen kot edini izvršni direktor DUTB, potem ko sta se v tednih pred tem s položaja poslovila Andrej Prebil in Jože Jaklin.

V DUTB je bilo sicer že pred tem precej kadrovskih menjav. Vlada je namreč iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Nato je v vlogi skupščine DUTB za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.

Vse te kadrovske spremembe so sledile objavi ugotovitev interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno v Logatcu dokončuje švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti.

Pirc je kariero začel v Mercatorju. Aprila 2014 je prevzel vodenje Slovenske odškodninske družbe, po njenem preoblikovanju v Slovenski državni holding (SDH) pa je postal prvi mož holdinga. Po odpoklicu z mesta predsednika uprave SDH konec oktobra 2015 se je zaposlil v slovenski podružnici mednarodnega svetovalnega podjetja A. T. Kearney kot eden od direktorjev. V DUTB je prišel avgusta 2017.