c S
Postopek prodaje Gorenja Surovine zaključen 26.04.2019 15:10 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Z izpolnitvijo vseh odložnih pogojev in nakazilom kupnine je Gorenje danes zaključilo postopek prodaje družbe Gorenje Surovina, so danes sporočili z velenjskega podjetja. Gorenje Surovina je prešla pod okrilje družbe Eko Surovina, ki je v lasti Izeta Rastoderja.

V okviru strategije osredotočanja na osnovno dejavnost proizvodnje in prodaje gospodinjskih aparatov in dezinvestiranja izbranih družb s področja netemeljnih dejavnosti so v Gorenju, kot so spomnili, decembra lani podpisali pogodbo o prodaji družbe Gorenje Surovina in njenih odvisnih družb.

Novi lastnik Gorenja Surovine in njenih odvisnih družb Kemis-BH (BiH), Kemis Valjevo (Srbija), Gorenje Surovina Rece (Slovenija) in Gorenje Surovina Rece (Hrvaška), je tako z današnjim dnem postala družba Eko Surovina v lasti Rastoderja.

Eko Surovina je bila v lanskem postopku prodaje izbrana kot najboljši ponudnik. Z izpolnitvijo odložnih pogojev - med njimi je bila tudi pridobitev soglasij agencij za varstvo konkurence v Sloveniji, BiH in Srbiji, ter s prejemom kupnine se je postopek prodaje danes tudi uradno zaključil.

Gorenje Surovina se ukvarja s storitvami ravnanja z odpadki na območju Slovenije, Srbije in BiH. Skupaj z odvisnimi družbami v dejavnosti zbiranja in predelave odpadkov ter pridobivanja sekundarnih surovin zaposluje okrog 400 ljudi.

Kot je že ob podpisu pogodbe izpostavil Rastoder, namerava kot novi lastnik Surovino še naprej razvijati in širiti dejavnost na vseh področjih delovanja družbe, saj so se za nakup odločili zaradi velikih sinergij z lastno temeljno dejavnostjo, predvsem na področju predelave embalaže.

Transakcija predstavlja pomemben del dezinvestiranja Gorenja, načrtovanega za letošnje leto. "V zadnjem obdobju smo tako odprodali tudi lastniške deleže v pridruženih družbah Gorenje Projekt in GGE Netherlands. Osredotočanje na osnovno dejavnost in dezinvestiranje družb s področja netemeljnih dejavnosti ostajata naša strateška usmeritev, ki ji bomo sledili tudi v prihodnje," so zapisali v sporočilu za javnost.