c S
V Skei Gorenje pripravljeni na nadaljnji socialni dialog z vodstvom družbe 26.04.2019 13:39 Velenje, 26. aprila (STA) - V sindikatu Skei Gorenje so pripravljeni na nadaljnji socialni dialog glede postopkov, povezanih z zmanjševanjem števila zaposlenih. A ob tem opozarjajo, da njihove pripombe doslej niso bile upoštevane, postopki pa da kažejo bolj na formalnost. Od predvidenih 270 presežnih delavcev naj bi jih bila večina iz podpornih služb.

Potem ko je v četrtek v javnosti odjeknila vest, da v Gorenju v okviru poslovnega preoblikovanja družbe in skupine predvidevajo tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest, zaradi česar je predvideno tudi zmanjševanje števila zaposlenih, je svoje poglede na dogajanje na današnji novinarski konferenci v Velenju predstavil Sindikat kovinske in elektroindustrije (Skei), ki v Gorenju zastopa več kot polovico zaposlenih.

Gorenje, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, naj bi po podatkih sindikata v kratkem 1720 delavcem odpovedalo pogodbe o zaposlitvi, hkrati pa 1450 delavcem ponudilo nove pogodbe za zaposlitev, kar pomeni, da bo predvidoma 270 presežnih delavcev.

Sindikat bo tudi glede na zadnje javne navedbe vodstva podjetja zahteval pisna zagotovila, da bodo delavci tudi z novimi pogodbami ohranili pridobljene pravice in višino plače, je danes povedal predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba. Predsednica Skei Slovenije Lidija Jerkič pa je opozorila, da nova pogodba ne pomeni nujno tudi enakega dela kot doslej, zato bodo svojim članom v vseh nadaljnjih postopkih nudili vso potrebno pravno pomoč.

Po podatkih sindikata je med predvidenimi 270 presežnimi delavci večina takšnih, ki opravljajo najbolj enostavna delovna mesta v podpornih službah, kot so čistilke, varnostniki, skladiščniki, niso pa predvidena zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah.

"Sindikat je pripravljen sodelovati v procesu reorganizacije in je tudi poskušal sodelovati, vendar večina naših pripomb ni bila upoštevana," je glede dosedanjih pogovorov z vodstvom družbe dejal Zeba, ki je povedal, da so se v sindikatu iz pogovorov umaknili tudi zato, ker so sumili, da gre zgolj za navidezno spremembo sistemizacije s prikritim namenom zniževanja plač. V Skei menijo, da bi lahko presežke reševali z mehkimi metodami, za tiste, ki pa bodo ostali brez dela, pa se zavzemajo za dogovore denimo o višjih odpravninah.

V sindikatu ob tem ugotavljajo, da vodstvo podjetja sicer izvaja postopke skladno z zakonodajo, a imajo v sindikatu glede na odsotnost vodstvenih delavcev občutek, da gre samo za formalne postopke in posvete, v resnici pa se mnenje sindikata ne upošteva. Med drugim sindikat moti tudi, da je glavni kriterij za določitev presežnih delavcev ocena delovne uspešnosti za letos in lani, zaradi česar se delavci sprašujejo, zakaj po teh kriterijih ne bodo ocenjevali celotnega preteklega vodstva Gorenja, ki je podjetje pripeljalo v izgubo.

Jerkičeva, ki je poudarila, da je ugotavljanje presežkov v podjetjih zakonito, pričakuje, da bo vodstvo podjetja zdaj sindikat ponovno povabilo na pogovore o kriterijih za določitev presežnih delavcev, da se na svetu delavcev predstavi poročilo o poslovanju podjetja in da se izvede tudi posvetovanje o programu razreševanja presežnih delavcev. Zeba pa je dodal, da bodo naredili vse, da se zadeve rešijo s socialnim dialogom, če bo treba, pa bodo za zaščito članstva posegli tudi po akcijah, "ki delodajalcem niso všeč".

Zeba je danes poudaril tudi, da sindikat razume prizadevanja sedanjega vodstva Hisensa za ureditev razmer v Gorenju v Velenju, razume tudi, da je "Gorenje v velikih težavah" in da novo vodstvo poskuša z mnogimi ukrepi stabilizirati razmere. Treba je povečati prodajo in okrepiti proizvodnjo. Ta je po besedah Zebe trenutno samo 60-odstotno zasedena, a da se že kažejo znaki povečevanja proizvodnje.