c S
Gorenjska banka lani podvojila dobiček iz poslovanja 26.04.2019 13:29 Kranj, 26. aprila (STA) - Gorenjska banka, ki je v lasti srbske banke AIK, je lani ustvarila 20,68 milijona evrov dobička pred davki, kar je enkrat več kot predlani. "Poslovanje banke je bilo lani kljub izredno konkurenčnemu okolju zelo kakovostno in v skladu s poslovnimi načrti," je v letnem poročilu zapisal predsednik uprave Mario Henjak.

Čisti dobiček je lani dosegel 17,1 milijona evrov, medtem ko ga je bilo predlani za 6,5 milijona evrov. Čiste obresti so se lani povečale za 5,3 odstotka na 35,61 milijona evrov, neobrestni prihodki pa za 26,3 odstotka na 16,47 milijona evrov. Količnik kapitalske ustreznosti navadnega lastniškega temeljnega kapitala je konec decembra 2018 znašal 16,2 odstotka, so sporočili iz banke.

Bilančna vsota se je v enem letu znižala za 2,2 odstotka na 1,83 milijarde evrov ob koncu lanskega leta. Iz letnega poročila izhaja, da glavni dejavnik padca predstavlja padec depozitov pravnih oseb in obveznosti iz naslova poravnav plačilnega prometa. Večina padca pa se na naložbeni strani odraža v zmanjšanju plasmajev na medbančnem trgu ter zmanjšanju vrednostnih papirjev zaradi zapadlosti obveznic in zakladnih menic.

Kot so izpostavili v banki, kjer je zaposlenih nekaj več kot 400 ljudi, je tržni delež Gorenjske banke na področju kreditiranja pravnih oseb lani znašal okoli pet odstotkov. Nadaljeval se je trend rasti pri bruto kreditiranju prebivalstva, kjer je banka zabeležila 10-odstotno rast.

"Razvojni projekti Gorenjske banke so bili lani v največji meri povezani s posodabljanjem tehnološke podpore poslovanju s prebivalstvom in podjetji, optimizacijo poslovnih procesov v podpori, prenovo poslovnih procesov za povečanje prodajne učinkovitosti banke ter širjenjem digitalizacije poslovanja," so zapisali v banki.

V njeno lastništvo je lani vstopila AIK banka, ki je ena vodilnih bank v Srbiji s sedežem v Beogradu. "Z novim strateškim lastnikom AIK Banko se je finančna moč Gorenjske banke dodatno okrepila," so poudarili in spomnili, da je mednarodna bonitetna agencija Fitch nedavno v bonitetni oceni Gorenjske banke pozitivno ocenila stabilizacijo lastništva banke in vpliv na njeno dolgoročno bonitetno oceno.

Skupina Gorenjska banka poleg banke vključuje odvisno družbo Hypo Alpe Adria leasing, ki ni operativna in bo ob zaključku vseh lizinških pogodb ugasnila, ter odvisni družbi Imobilia-GBK in GB Leasing. V Gorenjski banki so izpostavili, da so lani povečevali tudi obseg svojih lizinških poslov. Na tem področju je v primerjavi z letom 2017 dosegla 32-odstotno rast.