c S
Naložbe CTN: Velenju šest milijonov evrov za prireditveni prostor ob Velenjskem jezeru 26.04.2019 13:27 Velenje, 26. aprila (STA) - Velenjski mestni občini iz naslova celostnih teritorialnih naložb (CTN) pripada 11,2 milijona evrov. Doslej največji prijavljen projekt je projekt ureditve prireditvenega odra in prostora ob Velenjskem jezeru. Projekt je vreden 8,8 milijona evrov, občina pa je zanj pridobila šest milijonov evrov sredstev CTN.

Kot so za STA povedali na velenjski občini, je bilo za projekt ureditve prireditvenega odra in prostora ob Velenjskem jezeru marca objavljeno javno naročilo za izvedbo del, ki se bodo predvidoma začela junija.

Poleg tega v Velenju računajo še na okoli en milijon evrov za ureditev velenjskega Starega trga. Stanovanjsko poslovni objekt na naslovu Stari trg 11 je že več let povsem dotrajan in v slabem gradbenem stanju, zato so se na občini odločili, da ga bodo porušili in zgradili novega. Novi objekt bodo namenili za spodbujanje starih obrti in kreativnih industrij.

Pridobili so že pravnomočno gradbeno dovoljenje. Trenutno velenjska občina pripravlja dokumentacijo za prijavo projekta na ministrstvo za okolje in prostor. Ocenjujejo, da ga bodo izvedli v letošnjem in naslednjem letu. Do konca naslednjega leta pa naj bi bila počrpana vsa kohezijska sredstva iz različnih virov za ta namen.

Že lani pa je občina končala energetsko sanacijo objektov na Cesti talcev, Simona Blatnika in Vojkovi ulici. Šlo je za sanacijo 161 stanovanjskih enot. Vrednost te naložbe je znašala 776.000 evrov.

Letos se bo velenjska občina lotila tudi revitalizacije starotrškega jedra. Za ta projekt ji iz CTN pripada 1,8 milijona evrov, celotna naložba pa je ocenjena na 2,5 milijona evrov. V sklopu projekta načrtujejo rušitev Stare pekarne. Skladno s smernicami Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine je potrebno na prostoru pred leti porušenega spomeniško zaščitenega objekta zgraditi nov nadomestni objekt s steklenim prizidkom ter urediti pripadajoče površine.

Ob tem bodo v Velenju uredili tudi prometni režim, ki bo zajemal ureditev dela lokalne ceste za dvosmerni promet in ureditev dela enosmerne lokalne ceste s pripadajočo in vso potrebno infrastrukturo. Občina načrtuje, da bi lahko maja od okoljskega ministrstva pridobila soglasje za izvedbo projekta. Gradnja bi se tako lahko začela jeseni, zaključek investicije pa predvidevajo konec leta 2020.

Velenjska občina je na ministrstvo za infrastrukturo oddala tudi vlogo za ureditev mestnega kolesarskega omrežja zahod in center. S tem projektom pa kandidira skupno za 2,1 milijona evrov. Sklepov o pridobitvi teh sredstev še niso prejeli. Do poletja bodo pripravili javni razpis za izvedbo del, ki naj bi jih začeli prihodnje leto.

Evropska unija mehanizem CTN namenja za uresničevanju ciljev trajnostnih urbanih strategij mestnih občin. Mestne občine v Sloveniji so iz CTN upravičene do skupaj 139 milijonov evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, kohezijskega sklada in državnega proračuna.