c S
Purič na odboru o napredku pri črpanju evropskih sredstev 26.04.2019 11:38 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Odbor DZ za zadeve EU se je seznanil s poročilom o izvajanju evropske kohezijske politike 2014-2020 za obdobje do konca lanskega leta. Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztok Purič je zagotovil, da težave z informacijskim sistemom pospešeno odpravljajo, ni pa izključil morebitne zaustavitve povračil sredstev iz evropske blagajne.

Težave, ki so se lani pokazale na področju informacijskega sistema, po navedbah ministra pospešeno odpravljajo. "Z revizijo je bilo za slabih označenih 27 ključnih točk, do sedaj smo jih odpravili 22," je povedal. Ker je s tem seznanjena tudi Evropska komisija, lahko pride do začasne zaustavitve povračil evropskih sredstev, je opozoril.

A to po njegovih zagotovilih ne bo ogrozilo izvajalcev projektov, saj zanje sredstva založi slovenski proračun, je izpostavil. "Dejstvo je, da podatki za letošnje prvo četrtletje kažejo na določen napredek in da stanje še zdaleč ni katastrofalno. Številke je treba gledati celovito," je na današnji seji še povedal članom odbora.

Poročilo, s katerim se je vlada seznanila konec februarja, kaže, da je Slovenija do konca leta 2023, ko se bo zaključilo izvajanje aktualnega programskega obdobja, upravičena do 3,068 milijarde evrov. Do konca lanskega leta je bilo izdanih 392 odločitev o finančni podpori v vrednosti 2,3 milijarde evrov, kar je 76 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Po izvedenih javnih razpisih posameznih ministrstev se je do konca 2018 na terenu izvajalo za 1,8 milijarde evrov oz. 60 odstotkov projektov, iz državnega proračuna pa je bilo upravičencem izplačanih 694 milijonov evrov, kar je 22,6 odstotka razpoložljivih sredstev. Slovenija je do konca 2018 Evropski komisiji posredovala za 496 milijonov evrov zahtevkov za povračila oz. 16 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Člani odbora so pozdravili napore za pospešitev črpanja, ki jih je orisal Purič. Ta je med drugim povedal, da je prej projektno skupino vodil nekdo od zunaj, z novimi kadrovskimi okrepitvami jo sedaj vodijo na ministrstvu. Programerske storitve jim od začetka letošnjega leta nudi podjetje Xlan in zaostanke pospešeno rešujejo, je še navedel.

Razpravljalci, med njimi Nik Prebil (LMŠ), Andrej Rajh (SAB) ter Boris Doblekar, Franci Kepa, Marko Pogačnik in Branko Grims iz SDS, so se zavzeli, da bi v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko več napora usmerili v odpravo administrativnih ovir in dolgotrajnosti postopkov in še bolj naslovili težave, na katere opozarjajo na terenu.

"Izgubljamo edinstveno razvojno priložnost zaradi prezapletenih postopkov," je dejal Grims, Prebil pa je dodal, da je treba "nujno zmanjšati birokracijo". Kepa je opozoril, da imajo manjše občine veliko težav pri združevanju in opredeljevanju prednostnih projektov, Doblekar pa je izpostavil, da bo treba v naslednji perspektivni "stvari vzeti bolj resno že na samem začetku".

Rajh je pozval občinska podjetja, naj "prepoznajo poslovne priložnosti" in občinam, ki imajo težave pri zagotavljanju lastnega deleža v projektih, pomagajo. Purič je o denarju za t.i. mehke vsebine dejal, da razume, "da je težko razpravljati o umetni inteligenci in robotizaciji tam, kjer ni urejene pitne vode in kanalizacije", a bo po njegovem "treba najti neko ravnotežje".