c S
Ustavno sodišče v primeru Tobačna mesto prikimalo Pezdircu 26.04.2019 12:47 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Ustavno sodišče je v sporu pri prodaji Tobačne mesto presodilo, da predkupni upravičenec Igor Pezdirc lahko uveljavlja predkupno pravico, saj kršitev te pravice pomeni poseg v pravico do zasebne lastnine. Višje sodišče bo tako moralo o prodaji ponovno odločati.

"Z odločitvijo ustavnega sodišča o uveljavitvi predkupne pravice pri prodaji kompleksa 49 nepremičnin na območju Tobačne smo zadovoljni. Ustavni sodniki so namreč odločili, da kršitev predkupne pravice pomeni poseg v pravico do zasebne lastnine," je za časnik povedal Marko Zaman, Pezdirčev pravni zastopnik.

Stečajni upravitelj Imosa-G Grega Erman je prodajno pogodbo najprej sklenil z EWO Bauträger, nato pa je pogodba prenehala veljati, ker je Pezdirc uveljavljal predkupno pravico in stečajni upravitelj je prodajno pogodbo sklenil z njim. Vnel se je spor, o katerem je odločalo sodišče.

Ko je višje sodišče pritrdilo odločitvi prvostopenjskega sodišča, da Pezdirc ne more uveljavljati predkupne pravice na vseh preostalih parcelah kompleksa Tobačna mesto, je Pezdirc vložil ustavno pritožbo. Ustavno sodišče je aktivnosti v zvezi s prodajo zadržalo do končne odločitve, sedaj mora višje sodišče o primeru znova odločiti.

Kot je Zaman še povedal za časnik, je s to sodbo ustavnih sodnikov pomembno rešeno tudi vprašanje, ki v vsakdanji praksi do zdaj ni bilo jasno. "Marsikdo se je v različnih postopkih postavil na stališče, češ da v primeru, ko ima nekdo predkupno pravico na enem deležu pri prodaji večjih sklopov potem nima predkupne pravice. Zdaj je jasno odločeno, da to ne drži. Takšna praksa se je, denimo, neformalno vzpostavila predvsem na področju prodaje kmetijskih zemljišč," je pojasnil za Delo.