c S
Večina v koaliciji ob predlogu SDS pozdravlja pogovore o demografskem skladu 26.04.2019 07:01 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Večina strank je v odzivu na predlog zakona o demografskem skladu, ki ga je danes v DZ vložila SDS, napovedala, da bo predlog preučila in se - tudi večina koalicije - odzvala povabilu na pogovore. Kot poudarja Matjaž Han (SD), je to projekt generacij in so se dolžni pogovarjati. Tudi na ministrstvu bodo predlog SDS preučili, a pripravljajo svojega.

V minulem vladnem mandatu je koalicija neuspešno poskušala uskladiti predlog zakona o demografskem skladu. Bistvena so bila razhajanja pri vprašanju upravljanja in strukture naložb, ki bi jih imel v lasti sklad.

Oblikovanje demografskega sklada je tudi ena od koalicijskih zavez sedanje vlade pod vodstvom Marjana Šarca, a jih je s predlogom zakona prehitela SDS. Po predlogu bi se celotno državno premoženje preneslo v ta sklad in bi se tudi večina prihodkov od tega premoženja namenila za pokojnine. Prvak SDS Janez Janša je ob tem vse parlamentarne stranke povabil k skupnemu oblikovanju končnega besedila.

Medtem ko je prvak DeSUS Karl Erjavec napoved predloga SDS že v sredo pospremil s pozdravom "dobro jutro", pa je bil odziv drugih koalicijskih strank danes pozitivnejši.

Vodja poslancev največje vladne stranke Brane Golubović je v izjavi v DZ napovedal, da bodo v LMŠ predlog preučili. Je pa spomnil, da je ustanovitev sklada ena od zavez v koalicijski pogodbi in delovna skupina na ministrstvu za finance pripravlja potrebne ukrepe. "Vsaka pobuda, tudi iz opozicije, kako naj bi demografski sklad zgledal, je dobrodošla," je dejal Golubović.

Podobno je vodja poslancev SMC Igor Zorčič ocenil, da je vsak predlog rešitve tega vprašanja vredno testirati in se o njem pogovoriti. Spomnil je, da je SMC v minulem mandatu zavrnila predlog zakona, po katerem bi se na demografski sklad prenesel le del državnega premoženja, kar je privedlo do spora. "Nekateri so si želeli ustvariti svoj fevd s skladom," je dodal.

Rešitev SDS, da bi na sklad prelili celotno državno premoženje, pa je po njegovem mnenju zanimiva in vredna diskusije. A morajo biti ob tem izpolnjeni tudi drugi pogoji, tudi to, da je financiranje iz demografskega sklada vzdržno, da se ne bi na sklad "preneslo državno premoženje in se na hitro zapravilo".

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi v DZ povedal, da ne pozna predloga SDS, a gre za pomembno zadevo in če jih bo SDS povabila na pogovor, bo predlagal poslanski skupini, da se ga udeležijo. Kot je poudaril, ne gre za projekt ene stranke, te vlade ali te koalicije, pač pa za projekt generacij in so se dolžni pogovarjati.

V NSi predloga SDS še ne poznajo in ga zato še ne komentirajo, se bodo pa udeležili pogovorov. V Levici idejo o demografskem skladu podpirajo, a morajo predlog SDS preučiti, je pojasnil poslanec Luka Mesec.

Erjavec je v sredini izjavi medijem ob vložitvi kandidatne liste DeSUS za evropske volitve glede predloga zakona SDS dejal, da gre za pomemben zakon, a se boji, da gre le za politično preračunavanje. "Če bi imeli resno željo, bi podprli zakon, ki ga je že pripravila stranka DeSUS," je prepričan Erjavec, ki pričakuje podporo SDS, ko bo vložen vladni predlog zakona o demografskem skladu. Nanj računa po parlamentarnih počitnicah.

Kdaj bo predlog zakona nared, iz odziva ministrstva za finance ni razvidno. So pa navedli, da so oblikovali strokovno skupino za pripravo in koordinacijo strokovnih izhodišč za pripravo zakona o demografskem skladu. Njegov namen mora biti sofinanciranje vedno večjih izdatkov pokojninske blagajne v času, ko bodo ti v večji meri bremenili državni proračun, so pojasnili. S tem bodo zagotovili "trajnostno in stabilno izplačevanje pokojnin oz. znižali pritisk na višanje odhodkov državnega proračuna zaradi spreminjanja demografske slike prebivalstva".

Napovedali so, da bodo sledili dobrim praksam mednarodno primerljivih demografskih rezervnih skladov, ki so investicijski skladi v lasti države, ustanovljeni za vnaprejšnje zagotavljanje sredstev pokojninski blagajni po načelih varnosti, likvidnosti, razpršenosti in donosnosti naložb. Preoblikovanje Kapitalske družbe v rezervni demografski sklad se bo po navedbah ministrstva odražalo v spremenjeni naložbeni politiki, ki bo zagotavljala navedena načela upravljanja naložb.

V SAB bodo predlog SDS še preučili. Je pa po njihovih navedbah očitno, "da SDS nadaljuje z vlaganjem zakonskih predlogov, ki so jih koalicijske stranke zapisale v sporazum".