c S
Družbe za nepremičninsko posredovanje nasprotujejo predlogu za spremembo zakonodaje 26.04.2019 07:01 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Združenje družb za nepremičninsko posredovanje, ki deluje v okviru GZS, nasprotuje predlogu Levice za spremembo zakona, ki ureja področje njihovega delovanja. Izvirni greh po njihovem mnenju izhaja iz dejstva, da predlagatelj za neučinkovito stanovanjsko politiko oz. za visoke cene nepremičnin krivi tudi nepremičninske posrednike.

"S presenečenjem ugotavljamo, da dejavnost posredovanja v prometu z nepremičninami ostaja priročen poligon za nabiranje političnih točk, čeprav gre za panogo, ki na delovanje družbenih podsistemov ali na vsakdanje življenje državljanov niti približno nima takšnega vpliva kot ga želijo predstaviti glavni

protagonisti napadov," so navedli v združenju.

Levica je namreč pripravila predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju, s katero bi omejila provizije in stroške pri nepremičninskem posredovanju. Predlagajo tudi ukinitev možnosti delitve provizije za nepremičninsko posredovanje med kupca in prodajalca ali med najemnika in najemodajalca.

Združenje pa ob tem opozarja, da na visoke cene nakupa in najema nepremični vpliva predvsem pomanjkanje nepremičnin, še posebej stanovanj, na trgu. Za to stanje pa je v veliki meri odgovorna ravno država, ki kljub opozorilom vseh deležnikov ne izvede nujnih ukrepov za zagon gradnje javnih najemnih stanovanj. Med temi ukrepi je gotovo najpomembnejši uskladitev vrednosti točke za določitev neprofitne najemnine.

"Nabor rešitev stranka Levica začenja s predlogom, da storitev nepremičninskega posredovanja vedno plača tisti, ki jo naroči. Na prvi pogled lahko predlog zveni všečno, vendar predlagatelj ob tem pozablja, da si vsaka stranka v poslih takšne vrednosti že vnaprej preračuna svoje stroške. Posledično prodajalec v zahtevano ceno nepremičnine vključi tudi stroške postopka," poudarja združenje in dodaja, da to pomeni, da se kupec vsaj posrednemu kritju stroškov ne more izogniti.

Predlagatelj po njihovem mnenju pozablja tudi na pozitivne učinke delitve plačila za posredovanje, saj se v takšnih primerih stranke bolje zavedajo, da mora nepremičninski posrednik ščititi interese obeh strank in ne zgolj naročitelja.

Ob tem še izpostavljajo vztrajno uporabo pojma "provizija" namesto zakonsko določenega pojma "plačilo za posredovanje". Negativna konotacija prvega je namreč za predlagatelja zakonskih sprememb izjemno priročna za dodatno omalovaževanje vloge in pomena nepremičninskega posrednika, kar se v laični javnosti dogaja že dolgo.