c S
Počivalšek v Pekingu izpostavil vlogo Slovenije kot visokotehnološke partnerice 26.04.2019 07:05 Peking, 25. aprila (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v sklopu obiska na Kitajskem danes v Pekingu sestal s kitajskim ministrom za znanost in tehnologijo Wang Zhigangom ter nagovoril udeležence tematskega foruma o svilnati poti inovacij. Poudaril je, da je Slovenija odprto in visokotehnološko partnersko gospodarstvo.

Ob robu foruma je Počivalšek spomnil, da so se v zadnjih 26 letih zvrstila številna bilateralna politična srečanja med Slovenijo in Kitajsko, kar se kaže tudi v tradicionalno dobrih odnosih in okrepljenem gospodarskem sodelovanju, so sporočili z ministrstva.

"Udeležba politike na dogodkih, kot je Forum Belt and Road Initiative, našemu največjemu azijskemu partnerju ogromno pomeni, niz srečanj v okviru 16+1 pa prinaša Sloveniji večjo prepoznavnost ter odpira kitajski trg za konkretne slovenske pobude in produkte," je dejal.

Slovenija se po njegovih besedah zaveda potrebe po oblikovanju skupnega pristopa na ravni EU, ki bo upoštevajoč temeljna načela in univerzalne vrednote znal izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja iniciativa za oživitev svilne poti.

"Zavedati se moramo, da se Slovenija mora odpirati za nadaljnjo rast in razvoj njenega gospodarstva. Dejstvo je, da smo izvozno naravnana država, da je dobra infrastruktura temelj vsake ekonomije in da je Kitajska druga najmočnejša gospodarska velesila na svetu," je poudaril minister. Ministrstvo po njegovih besedah vlaga vse napore v utrjevanje identitete Slovenije kot zelene, pametne in ustvarjalne države.

Wangu je Počivalšek predlagal podpis memoranduma o sodelovanju na področju tehnologije in inovacij. "Kitajska namreč Slovenijo med državami 16+1 prepoznava kot kredibilnega partnerja na področju inovacij in to priložnost za naša podjetja moramo izkoristiti," je še poudaril.

Počivalšek se na Kitajskem mudi od torka do sobote, namen obiska pa je krepitev gospodarskih odnosov. V sredo se je tako srečal tudi z guvernerjem province Liaoning Shenyang, in sicer v družbi predstavnikov podjetja TPV, ki želi tam zagnati proizvodnjo strukturnih sklopov podvozja za evropskega premijskega proizvajalca vozil, predvsem zaradi neposredne bližine tovarne kupca.

Kitajska je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v Aziji in zaseda 13. mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Slovenije, pred Rusijo in ZDA.

S Kitajske je lani uvažalo 12.581 podjetij, na Kitajsko pa 475 slovenskih podjetij, ta pa so skupaj ustvarila 1,3 milijarde evrov blagovne menjave, ki je v primerjavi z letom 2017 zrasla za 11,8 odstotka. Rastejo tudi slovenske investicije na Kitajskem, ki jih je trenutno za 45 milijonov evrov.