c S
Na kratko iz gospodarstva 26.04.2019 07:05 Ljubljana, 25. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba BTC je v lanskem letu prihodke povečala za 4,5 odstotka, čisti dobiček pa za 5,8 odstotka, so sporočili iz podjetja po seji nadzornega sveta. Koliko so znašali prihodki in dobiček, niso razkrili. BTC je dosegel svoj poslovni načrt in realiziral 6,5 milijona evrov naložb, ki dodatno utrjujejo stabilno rast, so zapisali. Uprava in nadzorni svet sta sicer skupščini družbe predlagala povišanje dividende na 11 evrov bruto, kar pomeni 14,6-odstotno povišanje glede na preteklo leto.

Vodenje družbe Adria Airways Letalska šola je prevzel Sven Kukemelk, ki bo še naprej opravljal delo namestnika direktorja sektorja operativa v Adrii Airways. Kukemelk bo na tem mestu nasledil Aleša Petana, ki bo kariero nadaljeval drugje. Medtem je odgovorni poslovodni delavec Letalske šole Tadej Notersberg, ki je tudi odgovorni poslovodni delavec in direktor sektorja operativa v Adrii Airways. Novo vodstvo želi prispevati k tesnejšemu povezovanju z letalskim prevoznikom Adrio Airways, ki že več let zaznava pomanjkanje pilotov in želi v prihodnje poglobiti sinergije med družbama in še izboljšati kakovost usposabljanja in zagotoviti najvišjo možno raven šolanja v Sloveniji, so sporočili iz podjetja, ki bo sicer za javnost 10. maja pripravila dan odprtih vrat.

Skupščina Adriatic Slovenice je v sredo med drugim sklenila, da se od 38,51 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 8,14 milijona evrov oz. 79 centov bruto na delnico, preostanek pa ostane nerazporejen in se bo o njegovi uporabi odločalo v prihodnjih letih. Delničarji so upravi in nadzornemu svetu zavarovalnice podelili razrešnico za delo v lanskem letu, izhaja iz zapisnika skupščine, danes objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Delničarji Salusa bodo na skupščini 31. maja med drugim odločali o uporabi 38,58 milijona evrov lanskega bilančnega dobička - po predlogu bi se za izplačilo dividend namenilo 3,86 milijona evrov oz. 37 evrov na delnico, medtem ko bi preostali del ostal nerazporejen. Skupščina bo odločala tudi o podelitvi reazrešnice upravi in nadzornemu svetu za delo v lanskem letu, izhaja iz sklica skupščine, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze. Salus je objavil tudi revidirano konsolidirano poročilo o poslovanju v letu 2018, iz katerega izhaja, da je Salus na ravni skupine leto 2018 končal z 253,15 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje (+8,79 odstotka), 4,99 milijona dobička iz poslovanja (+12,81 odstotka) in 4,29 milijona evrov čistega dobička (+11,39 odstotka).

Telemach je danes v časniku Večer objavil prevzemne namere za odkup delnice podjetij Telemach Pobrežje, Telemach Tabor in Telemach Tezno. Telemach bo prevzemno ponudbo za odkup omenjenih delnic objavil ne prej kot v 10 dneh in najkasneje v 30 dneh.

Britanska družba Ascent Resources, ki si že več let prizadeva za črpanje plina na Petišovskem polju, je izdala serijo novih delnic in tako zbrala 750.000 funtov, ki jih bo namenila za ponovno zbiranje 3D seizmičnih podatkov na Petišovskem polju in naročilo kompresijske opreme, poroča portal StockMarketWire.com.

Danes se je začela lokalna ozaveščevalno-zbiralna nagradna akcija z naslovom Napolnimo ulične zbiralnike za stare aparate v Šaleški dolini, ki jo organizirata družba Zeos v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki in Rokometni klub Gorenje Velenje. Z akcijo, ki bo potekala do 25. maja, želijo spodbuditi občane k ločevanju starih aparatov in odpadnih baterij, ki v domačem gospodinjstvu hitro pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki. "Namen akcije je spodbujanje k pravilnemu ravnanju z malimi starimi aparati in odpadnimi baterijami. Tovrstni odpadki so nevarni odpadki in nepravilno odloženi predstavljajo nevarnost za okolje, surovine, ki se nahajajo v njih, pa so za vedno izgubljene," so v sporočilu za javnost navedli v Zeosu.

V sredo je 30 mladih zaključilo sedmo izvedbo programa BTC Campus. Gre za dodatno podjetniško izobraževanje, ki ga organizira družba BTC v sodelovanju s Centrom poslovne odličnosti Ekonomske fakultete v Ljubljani in zavodom za zaposlovanje. Letošnji program se je osredotočal na vsebine s področja naprednih tehnologij, mladi pa so svoje znanje nadgradili tudi na hekatonu, so sporočili iz BTC.

Družba Deichmann prodaja obutve, ki je v Sloveniji prisotna od leta 2006, je lani prihodke od prodaje povečala za en odstotek na 27,26 milijona evrov. Deichmann je v Sloveniji, kjer ima 24 poslovalnic in skupaj 220 zaposlenih, prodal 1,1 milijona parov obutve. "Okrepili smo svojo strategijo, da modno obutev dobre kakovosti po ugodnih cenah ponudimo strankam različnih starostnih in statusnih skupin," je, kot so sporočili iz družbe, ob tem povedal direktor slovenskega Deichmanna Boris Kopič.

Delničarji družbe Hidrotehnik so danes sklenili, da se za izplačilo dividend nameni 768.944 evrov oz. dva evra bruto na delnico. Podelili so tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu za poslovno leto 2018 ter imenovali revizijsko družbo BGS revizija iz Novega mesta za pooblaščeno revizijsko družbo za naslednja tri leta.

Irska veriga trgovin s cenovno ugodnimi oblačili in modnimi dodatki Primark bo 13. junija odprla prodajalno v ljubljanskem Citycentru v BTC. To bo Primarkova prva trgovina v Sloveniji in 372. na svetu, so sporočili iz Citycentra.