c S
Evropske borze s padci; dražja nafta, cenejši evro 26.04.2019 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 25. aprila (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, potem ko so vlagatelji največ pozornosti namenili objavljenim poslovnim rezultatom in neuspešnim poskusom povezovanja podjetij. Nafta se je precej podražila, tečaj evra pa se je nekoliko znižal.

V ospredju so bili poslovni rezultati podjetij. Nemški kemični velikan Bayer je v prvem četrtletju letošnjega leta ustvaril 1,24 milijarde evrov čistega dobička. To je 36 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, zaradi spornega herbicida Roundup, ki vsebuje glifosat, pa novega lastnika ameriškega Monsanta toži že 13.400 tožnikov.

Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia je prvo letošnje četrtletje zaključil s 442 milijonov evrov izgube, medtem ko je bila v enakem obdobju lani pri 354 milijonih evrov. Britanska banka Barclays pa je v prvih treh mesecih leta ustvarila za desetino nižji prilagojeni dobiček pred davki kot pred letom dni.

Britanski varuh konkurence nasprotuje združitvi verige Sainsbury's, ki je drugi največji britanski trgovec, z britansko podružnico ameriškega Walmarta Asdo. S poslom bi nastal trgovec, ki bi po tržnem deležu na Otoku prehitel Tesco. V Nemčiji pa je bila uradno objavljena novica, da sta Deutsche Bank in Commerzbank zaključili pogovore o morebitni združitvi.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,31 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX po devetdnevni seriji rasti danes izgubil 0,25 odstotka. V Parizu se je indeks CAC 40 znižal za 0,33 odstotka in v Londonu FTSE 100 za 0,50 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX spustil 0,54 odstotka nižje, v Milanu pa je FTSE MIB zdrsnil za 0,02 odstotka. v Zürichu je indeks SMI medtem pridobil 0,40 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,47 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,13 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,29-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,114 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,16 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,112 dolarja (v sredo pri 1,1209 dolarja).

Cene nafte pa so se čez dan zvišale, kar je bila posledica zaskrbljenosti glede dobave nafte ob zaostrovanju ameriških sankcij proti Iranu. Cena severnomorske nafte brent se je začasno povzpela nad mejo 75 dolarjev in dosegla najvišjo raven od lanskega oktobra.

Kasneje so se cene znova umirile. Popoldne je bilo treba za 159-litrski sod nafte brent z dobavnim rokom junija v Londonu odšteti 74,86 dolarja, kar je 29 centov več kot v sredo. Za sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, pa je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,73 dolarja, kar je 16 centov manj kot v sredo.