c S
Macron po javni razpravi napovedal znižanje davka na dohodek 26.04.2019 07:30 Pariz, 25. aprila (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes predstavil ukrepe po javni razpravi, ki jo je sprožil ob protestih rumenih jopičev. Med drugim je poudaril, da želi "bistveno" znižati davek na dohodek. Napovedal pa je tudi nadaljevanje svojega reformnega programa.

"Ne želim zvišati davkov, ampak jih želim znižati za tiste, ki delajo, in sicer z znižanjem davka na dohodek," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Macron. Francoski vladi je naložil uresničitev tega ukrepa, ki bi ga financirali z odpravo nekaterih vrzeli v davčni zakonodaji, ki jih izkoriščajo podjetja, in znižanjem javne porabe.

Obljubil je tudi uskladitev pokojnin, nižjih od 2000 evrov mesečno, z inflacijo od 1. januarja 2020.

Francoski predsednik je dodal, da se zaveda pritožb državljanov zaradi reforme posebnega davka na dohodke milijonarjev, ki je sledila njegovi izvolitvi maja 2017. Poudaril je, da je bil namen tega spodbuditi produktivnost in da ni bilo darilo bogatim. Napovedal je, da bodo prihodnje leto znova preučili to reformo.

Napovedal je še, da bo nadaljeval z reformnim programom. "Sprememb, ki so v teku, in sprememb, ki jih naša država potrebuje, ne smemo ustaviti," je še izpostavil.

Med drugim se je zavzel za "temeljito reorganizacijo javne uprave", da bi javne službe okrepili tudi zunaj velikih mestnih aglomeracij, saj je po njegovem mnenju na terenu premalo ljudi, da bi odgovorili na potrebe starajočega se prebivalstva.

Francoski predsednik se strinja tudi z ukinitvijo elitne visoke šole za upravo ENA, na kateri se izobražujejo številni bodoči visoki politični in drugi funkcionarji. Tam se je sicer šolalo tudi več francoskih predsednikov, vključno z Macronom.

Glede demokratičnega manka pa je predlagal omilitev pogojev za razpis referenduma na pobudo ljudi. Pobudo bi moral parlament obravnavati, če bi jo podpisalo milijon ljudi. Doslej je bil sicer pogoj podpora desetih odstotkov volilnih upravičencev, kar pomeni več milijonov.

Na področju boja proti podnebnim spremembam je medtem napovedal vzpostavitev sveta za zaščito okolja, pri čemer ni predstavil podrobnosti. Svet bodo sestavljali pristojni ministri s premierjem na čelu. Njihova naloga bo, da bo ukrepanje na področju podnebja v središču vseh politik.

Gibanje rumenih jopičev, katerih protesti so se večkrat sprevrgli v nasilje, je ob tem predsednik posvaril, da je treba zdaj znova vzpostaviti red. "Ne želim, da bi dejanja nekaterih ljudi zasenčila upravičene zahteve, ki so bile podane ob začetku gibanja in so prejele široko podporo," je dejal.

Nagovora v Elizejski palači so se udeležili tudi vsi ministri francoske vlade, ki jim je Macron naložil, da se takoj lotijo oblikovanja časovnice za uresničitev teh ukrepov.

V Franciji se od lanskega novembra vrstijo protesti rumenih jopičev. Gibanje se je začelo v znak protesta proti povišanju cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam. Macron je januarja kot odgovor na protest zagnal javno razpravo. Danes je v televizijskem nagovoru predstavil nadaljnje politične odločitve, ki temeljijo na izsledkih te razprave, ki je potekala po vsej državi.

Ukrepe je sicer nameraval predstaviti že pretekli ponedeljek, a je tedaj zagorelo v pariški katedrali Notre-Dame, zaradi česar je nagovor preložil.

Da je razprava prispevala k izboljšanju političnih, gospodarskih in socialnih razmer sicer meni zgolj 24 odstotkov Francozov. Z izjemno nizko javnomnenjsko podporo pa se sooča tudi predsednik, saj ga podpira zgolj okoli 30 odstotkov ljudi.