c S
Matej Pirc glavni izvršni direktor DUTB 25.04.2019 15:07 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so danes za glavnega izvršnega direktorja t. i. slabe banke imenovali Mateja Pirca, ki od konca januarja to funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti, so povedali v DUTB. Pirc bo funkcijo nastopil v ponedeljek.

Do imenovanja drugih dveh izvršnih direktorjev bo Pirc pristojen še za upravljanje sredstev in korporativne zadeve. Druga izvršna direktorja DUTB bosta imenovana v prvi polovici prihodnjega meseca, so sporočili iz DUTB.

Neizvršni direktorji DUTB so ob Pirčevem imenovanju izrazili zadovoljstvo z njegovim dosedanjim delom in visoko stopnjo zaupanja, ki se je vzpostavila v nekajmesečnem sodelovanju v upravnem odboru DUTB. Hkrati so izrazili tudi prepričanje v kakovostno vodenje in delovanje DUTB v prihodnje.

Današnje imenovanje je nadaljevanje konkretnih ukrepov upravnega odbora v novi sestavi, s ciljem nadaljnje stabilizacije družbe, zagotovitve kakovostnega sodelovanja med izvršnimi in neizvršnimi direktorji ter maksimiranja iztržka iz prodaje premoženja ob transparentnem poslovanju družbe v prihodnje, so v sporočilu za javnost še navedli v slabi banki.

Novi glavni izvršni direktor DUTB Pirc je kariero začel v Mercatorju. Aprila 2014 je prevzel vodenje Slovenske odškodninske družbe, po njenem preoblikovanju v Slovenski državni holding (SDH) pa je postal prvi mož holdinga. Po odpoklicu z mesta predsednika uprave SDH konec oktobra 2015, se je zaposli v slovenski podružnici mednarodnega svetovalnega podjetja A. T. Kearney, kjer je postal eden od direktorjev.

Avgusta 2017 se je pridružil ekipi DUTB, kjer je postal finančni direktor, nato pa januarja letos v. d. glavnega izvršnega direktorja. Pirc je tudi prvi nadzornik projektnega podjetja za drugi tir 2TDK.

Mesto glavnega izvršnega direktorja, ki je vodilna operativna funkcija v DUTB, se je izpraznilo po odhodu Madžara Imreja Balogha sredi lanskega decembra. Ta je s položaja uradno odstopil iz osebnih razlogov, a že predhodno dogajanje v DUTB je nakazovalo, da Balogh ni več užival zaupanja spremenjenega upravnega odbora.

Na njegovo mesto so neizvršni direktorji DUTB konec januarja začasno imenovali nekdanjega prvega moža SDH in dotedanjega finančnega direktorja DUTB Pirca, ki je bil tudi edini izvršni direktor DUTB, potem ko sta se v minulih tednih s položaja poslovila Andrej Prebil in Jože Jaklin.

V DUTB je bilo sicer že pred tem precej kadrovskih menjav. Vlada je namreč iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Nato je v vlogi skupščine DUTB za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.

Vse te kadrovske spremembe so sledile objavi ugotovitev interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno v Logatcu dokončuje švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti.

Je pa vlada prejšnji teden določila nove smernice za delovanje DUTB. Po novem bo morala npr. DUTB strateško pomembne poslovne odločitve predložiti v presojo in soglasje vladi kot skupščini, spremembe je vlada vnesla tudi na področje cenitve nepremičnin in v razmejitev pristojnosti med izvršnimi direktorji in upravnim odborom kot celoto.