c S
DZ potrdil odlok za pripravo proračunov v prihodnjih treh letih 25.04.2019 12:57 Ljubljana, 25. aprila (STA) - DZ je danes sprejel odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022, ki bo vladi služil tudi kot podlaga za pripravo predloga državnega proračuna z prihodnja tri leta. Finančni minister Andrej Bertoncelj je napovedal, da se bo presežek države v tem obdobju ohranjal oz. postopoma povečeval.

Potem ko je Slovenija leta 2018 beležila javnofinančni presežek v višini 0,7 odstotka BDP in se bo letos predvidoma zvišal na 0,8 odstotka BDP, je Bertoncelj danes napovedal njegovo nadaljnjo rast na 1,2 odstotka BDP v letu 2022. Leta 2020 je načrtovan v višini enega odstotka BDP, leta 2021 pa v višini 1,1 odstotka BDP.

"Ves čas torej govorimo o presežkih, ti pa so posledica pozitivnih ekonomskih trendov, znižanja obrestnih mer ter tudi do leta 2018 zajezenih javnih izdatkov," je ugotovil minister.

Odlok določa tudi najvišje ravni javnofinančnih odhodkov v omenjenih treh letih ter ciljne salde in odhodke za vsako od štirih javnih blagajn posebej - državni proračun, občine ter pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Za celoten sektor država je v letu 2020 določen najvišji obseg izdatkov 21,48 milijarde evrov, v letu 2021 22,16 milijarde evrov in v letu 2022 23 milijard evrov.

Za državni proračun je v letu 2020 predviden presežek v višini 0,8 odstotka BDP in najvišji obseg izdatkov 10,45 milijarde evrov. V letu 2021 naj bi se presežek ob malenkostni rasti izdatkov povzpel do 1,2 odstotka BDP, v letu 2022 pa znižal na odstotek BDP, pri čemer se bodo izdatki še nekoliko povečali.

Občine naj bi v prihodnjih treh letih ustvarjale presežek v svojih financah v skupni višini 0,1 odstotka BDP, medtem ko bosta pokojninska in zdravstvena blagajna poslovali izravnano.

Odlok je po Bertoncljevih besedah skladen s fiskalnimi pravili, po katerih morajo biti prihodki in izdatki v proračunu države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja. Vzpostavljeni pa so tudi ustrezni mehanizmi za hiter odziv v primeru, da se uresničijo tveganja, ki bi lahko ogrozila doseganje fiskalnega cilja, je dodal.

V večini poslanskih skupin so odlok podprli. "Predlog je skladen s fiskalnim pravilom in zagotavlja ohranjanje oz. postopno povečevanje javnofinančnega presežka," je povzel Jože Lenart (LMŠ). Nasprotujejo mu le v SDS in NSi, medtem ko so se poslanci Levice glasovanja vzdržali.