c S
DZ o novelah zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin po nujnem postopku 25.04.2019 09:48 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Kolegij predsednika DZ je danes pritrdil predlogu vlade, naj DZ noveli zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin obravnava po nujnem postopku. Za razliko od koalicijskih strank se z nujnim postopkom niso strinjali v SDS, NSi in SNS, saj gre po njihovem mnenju za pomembni noveli, ki terjata redno obravnavo.

Vlada je na seji pred tednom dni potrdila predloga novel zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin. Z njima se rok za izvedbo množičnega vrednotenja z letošnjega poletja zamika na konec marca prihodnje leto, saj geodetska uprava potrebuje dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja.

Obvestila o novih vrednostih bi tako lastniki nepremičnin prejeli v aprilu 2020. Takrat bi lahko tudi začeli postopke za uveljavljenje posebnih okoliščin za posamezno nepremičnino.

Sistem množičnega vrednotenja je bil prenovljen z novim zakonom, ki je začel veljati januarja lani in s katerim so želeli pred novim ciklom splošnega vrednotenja nepremičnin odpraviti pomanjkljivosti v prejšnjem zakonu, na katere je leta 2013 opozorilo ustavno sodišče.

V zvezi z davkom na nepremičnine so na ministrstvu za finance pred časom pojasnili, da še pripravljajo pravne podlage. S skupino pravnih strokovnjakov proučujejo pravno sprejemljive rešitve, obenem usklajujejo tudi nekatera bistvena strokovna vprašanja, kot so način določitve davčne osnove in primerne davčne stopnje.