c S
Pričakovanja nemških izvoznikov se še naprej poslabšujejo 25.04.2019 09:47 München, 25. aprila (STA) - Razpoloženje med nemškimi izvozniki se je aprila znova poslabšalo. Indeks izvoznih pričakovanj v proizvodnem sektorju, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je z marčevskih 1,5 točke znižal na 1,1 točke, potem ko je bil še februarja pri 7,4 točke.

Kot so sporočili iz inštituta, jih je najbolj presenetil padec izvoznih pričakovanj v kemični industriji, kjer so v zadnjih treh letih beležili konstantno rast. Nekoliko boljše so razmere v avtomobilski industriji, kjer pričakujejo stagnacijo izvoza, podjetja v prehrambeni in pohištveni industriji pa še naprej pričakujejo rast izvoza.

Nemško gospodarstvo tako kot mnoga druga ni imuno na slabšanje globalnih gospodarskih razmer, stanje pa še poslabšujejo nenehne trgovinske grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je EU med drugim zagrozil, da bo uvedel dodatne carine na uvoz njenih avtomobilov, kar bi Nemčijo kot pomembno proizvajalko avtomobilov močno prizadelo.