c S
Microsoft z večjim dobičkom in prihodki tudi s pomočjo sistema Windows 25.04.2019 08:55 New York, 25. aprila (STA) - Ameriški tehnološki velikan Microsoft je v svojem tretjem poslovnem četrtletju na letni ravni povečal prihodke za 14 odstotkov na 30,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa za 19 odstotkov na 8,8 milijarde dolarjev oz. 1,15 dolarja na delnico. Poslovanje je preseglo pričakovanja vlagateljev, delnice podjetja pa so se podražile.

Delnice Microsofta so se v podaljšanem trgovanju na trenutek podražile na 130,54 dolarja, kar je tržno kapitalizacijo podjetja pognalo čez 1000 milijard dolarjev. Vendar pa se je cena nato spustila na 129,35 dolarja za delnico, kar je bilo 3,47 odstotka več kot ob koncu rednega borznega trgovanja pred objavo rezultatov.

Microsoft zadnjih pet let pod vodstvom glavnega izvršnega direktorja Satye Nadelle vse več vlaga v storitve v oblaku in zmanjšuje odvisnost od nekoč paradnega konja operacijskega sistema Windows, ki pa se je v minulem četrtletju dobro obnesel. Prodaja licenc proizvajalcem računalnikov je narasla za devet odstotkov, medtem ko so pričakovali petodstotno rast. Problem pomanjkanja Intelovih čipov naj bi se namreč uredil.

Prihodki z oblakom Azure, s katerim Microsoft konkurira Amazonovemu Web Services (AWS), so poskočili za 73 odstotkov. Azure bo po ocenah analitikov Microsoftu v celotnem poslovnem letu 2019 navrgel 13,5 milijarde dolarjev prihodkov.

Prihodki od iger so narasli le za pet odstotkov, ker kupci čakajo na nov model igralne platforme Xbox, prodaja računalnikov in tablic surface je narasla za 21 odstotkov, za 27 odstotkov so narasli tudi prihodki družabne strani LinkedIn.

Prihodki od komercialnih produktov Office in oblak so v letu dni narasli za 12 odstotkov, Microsoft pa ima več kot 180 milijonov aktivnih mesečnih poslovnih uporabnikov Office 365, k čemur se lahko prišteje še 34,2 milijona aktivnih mesečnih posamičnih zasebnih uporabnikov iste storitve.