c S
Na kratko iz gospodarstva 25.04.2019 07:17 Ljubljana, 24. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Švedska družba Universum Communications Sweden in avstrijska družba Styria digital marketplaces sta sklenila partnerstvo, po katerem bodo prek zaposlitvenega portala Mojedelo.com, ki je v lasti avstrijske družbe, ponujala svetovanje in izobraževanje, namenjeno delodajalcem za gradnjo njihove blagovne znamke oz. javne podobe. Kot je dejal direktor v družbi Univerzum Karl-Johan Hasselström, bodo pripravili niz izobraževanj ter izvedli raziskavo, na podlagi katere bod oblikovali lestvico najboljših slovenskih delodajalcev. "Tokrat bomo prvič raziskovali slovenski trg in Mojedelo.com je kot vodilni zaposlitveni portal v Sloveniji popoln partner, s katerim lahko začnemo izvajati svoje storitve in sodelujemo pri raziskavah," je dejal Hasselström, so sporočili iz komunikacijske agencije Adrema.

Svetovalno podjetje Grant Thornton Advisory je pod vodstvom ekonomista Jožeta Damijana za agencijo za varstvo konkurence pripravilo študijo o posledicah prevzema Perutnine Ptuj ukrajinske družbe MHP. Kot danes piše Siol, ta ugotavlja, da bi Perutnina postala glavna vstopna točka za vdor cenejšega in manj kakovostnega mesa iz Ukrajine v EU, da bi lahko prevzem Perutnine pomembno ogrozil položaj njenih domačih dobaviteljev in da bi se lahko zaradi manj strogega nadzora v Ukrajini nad uporabo antibiotikov, mesne in kostne moke ter gensko spremenjenih žit kot sestavin živalske krme poslabšala kakovost perutninskega mesa.

Skupščina družbe Celjski sejem je soglašala, da se lanski bilančni dobiček v višini 31.500 evrov razporedi v povečanje statutarnih rezerv, preneseni dobiček iz preteklih let v višini skupaj 1,1 milijona evrov pa ostane nerazporejen. V družbi je po nedavnem zaključku prevzema ostalo 21 delničarjev, v VZMD pa so predlagali, da bi 1,1 milijona evrov razdelili za dividende, ki bi tako zanašale dva evra bruto na delnico. Skupščina tega predloga ni podprla, vodstvo pa je napovedalo, da bodo v prihodnje del dobička namenjali tudi za delitev dividend, so sporočili iz VZMD.

Finančna skupina KS naložbe je lani ustvarila dobrih 20.000 evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je slabih 17.000 evrov več kot predlani. Čisti dobiček je dosegel nekaj manj kot 186.000 evrov, potem ko je skupina predlani vknjižila slabih 384.000 evrov čiste izgube, so iz skupine sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Skupina Panvita je postala certificiran ponudnik piščančjega mesa, ki je brez gensko spremenjenih organizmov (GSO). Certifikat Pridelano/proizvedeno brez GSO, ki ga podeljuje Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, določa osnovo za pridelavo oziroma proizvodnjo kmetijskih pridelkov, živil in krme, ki niso bili pridelani ali proizvedeni iz, z ali s pomočjo GSO, s poudarkom na kontroli sledljivosti, pretoku surovin in proizvodnih procesov z namenom zagotovitve informiranosti potrošnika, so danes sporočili iz Panvite.

Analitska družba Bisnode je družbi Velika planina podelila najvišjo bonitetno oceno odličnosti zlati AAA. Kot so sporočili danes sporočili iz družbe Velika planina, gre za najvišje priznanje, ki ga družba podeljuje na evropski ravni. Bonitetna ocena odličnosti med drugim temelji na računovodskih izkazih subjektov za zadnje poslovno leto in napoveduje varnost poslovanja v naslednjih 12 mesecih.

Ljubljansko urbano regijo je v torek v okviru evropskega projekta, ki vzpostavlja sodelovanje regij Latinske Amerike z regijami EU, obiskala delegacija predstavnikov mehiške regije Jukatan. Priložnosti za sodelovanje in prenos dobrih praks so se pokazale predvsem na področju trajnostne mobilnosti in ravnanja z odpadki. Regiji sta prepoznali potencial za izmenjavo znanj pri vključevanju 17 ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030, so danes sporočili iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Robert Bosch Venture Capital je lansiral četrti sklad z 200 milijoni evrov. Kot so danes sporočili iz podjetja, je Boschev generalni direktor Volkmar Denner ob tem dejal, da je njihov cilj spodbujati tehnologije na področjih, ki so pomembna za prihodnost. Bosch sodeluje z zagonskimi podjetji pri projektih odprte inovacije. To je koncept, ki združuje stranke, raziskovalce, dobavitelje in partnerje ter jih integrira v inovacijske dejavnosti podjetja, so pojasnili.

Zavarovalnica Triglav je izdala 30,5-letno podrejeno obveznico z možnostjo odpoklica po 10 letih in pol, ki nosijo ISIN kodo XS1980276858 in s katero nadomešča obstoječo izdano podrejeno obveznico, ki zapade leta 2020. Izdaja obveznic je vredna 50 milijonov evrov, do prvega odpoklica obveznice leta 2029 je letna obrestna mera fiksna in znaša 4,375 odstotka, kupon pa je plačljiv letno. Kasneje je obrestna mera variabilna, kupon pa se izplačuje četrtletno. Izdaja obveznic je namenjena dobro poučenim vlagateljem in bo uvrščena v trgovanje na organizirani trg Luksemburške borze. "Nova izdaja je del rednih aktivnosti upravljanja kapitala Skupine Triglav, s katerimi zavarovalnica zagotavlja optimalno kapitalsko strukturo in njegovo stroškovno učinkovitost," so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz zavarovalnice.