c S
Ptujska bolnišnica po treh mesecih pozitivno 25.04.2019 07:17 Ptuj, 24. aprila (STA) - Ptujska bolnišnica je prve tri mesece letošnjega leta v skladu s finančnim načrtom, ki že konec tega leta predvideva uravnoteženo poslovanje, ustvarila skoraj 15.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Kot je na današnji seji sveta zavoda povedala direktorica Anica Užmah, so posebno pozornost namenili čim večji realizaciji programov.

Realizacijo delovnih programov v obdobju od januarja do marca, ki je ena od osnov za dobro finančno poslovanje, so v vodstvu bolnišnice ocenili kot dobro. Tudi na kadrovskem področju sledijo načrtu, tako po številu dodatnih zaposlitev kot po časovni dinamiki zaposlovanja.

V prvih treh mesecih so sicer ustvarili za skoraj 7,27 milijona evrov prihodkov, kar je slabih sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, a hkrati še vedno dobra dva odstotka manj od načrtov. Ob tem so odhodke v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za nekaj manj kot dva odstotka, čeprav je načrt predvideval približno tolikšno povečanje.

Tudi obveznosti do dobaviteljev so po besedah Užmahove v pričakovanih okvirjih, čeprav trimesečni rezultati kažejo rahlo rast zadolženosti, a to pripisuje običajnemu sezonskemu vplivu.

S trenutnimi rezultati so zadovoljni tudi v svetu zavoda. Kot je povedal njihov predsednik Bojan Pahor, je videti, da bolnišnica sledi zastavljenim sanacijskim ukrepom in da izpolnjuje načrt. Nekaj manjših nihanj je po njegovem mnenju opaziti pri zadolžitvi, vseeno pa verjame, da bo konec leta rezultat uravnotežen in takšen, kot so si ga zastavili.

Glede gradnje urgentnega centra danes posebej novih informacij ni bilo, saj še vedno čakajo na to, da se z gradivom seznani novi minister za zdravje Aleš Šabeder. Kot je danes povedala Užmahova, so se v začetku aprila sestali s predstavnikom ministrstva Mirkom Stoparjem in projektanti ter govorili o možnostih zaprtja finančne konstrukcije.

Predstavili so jim racionaliziran projekt gradnje, ki je zdaj ocenjen na 5,1 milijona evrov, vendar brez dodatnega nadstropja. Ker tudi ta ocenjena vrednost presega dogovorjenih 4,8 milijona evrov, so na ministrstvu predlagali, da o vsem skupaj seznanijo ministra, sicer Ptujčana, ki naj bi skušal zagotoviti dodatna sredstva.

Tako Užmahova kot Pahor sta optimistična, da jim bo tokrat le uspelo, kljub temu pa načrtujejo tudi iskanje novega projektanta. Po besedah direktorice želijo s tem vsaj revidirati obstoječi projekt, da bi na koncu prišli do urgentnega centra, kakršnega si želijo. Sicer pa so tako ali tako omejeni z obstoječim gradbenim dovoljenjem in predpisanim obsegom objekta, je dodala.

To pomeni, da bolnišnica v sklopu urgence vsaj za zdaj ne bo dobila tudi želenega dodatnega nadstropja, kar pa po besedah Užmahove vseeno ostaja njihov cilj v času izvedbe projekta. Kakšna bo časovnica glede gradnje, za zdaj še ni napovedala, predvidoma pa bi razpis za izvajalca del lahko objavili v začetku jeseni, saj poletni meseci po dosedanjih izkušnjah za to niso najbolj primerni.

Po Pahorjevem mnenju so bili pogovori na ministrstvu konstruktivni, tudi sam pa meni, da bi lahko jeseni opravili izbor izvajalca in do konca leta morda tudi že prva gradbena dela.

Svet zavoda se je danes seznanil tudi s poročilom izrednega notranjega nadzora nepooblaščenih vpogledov v zdravstveno dokumentacijo bolnikov, ki ga je po nedavni aferi z nedovoljenimi vpogledi v UKC Ljubljana vsem bolnišnicam naročilo ministrstvo za zdravje. Užmahova je povedala, da posebnih odstopanj niso ugotovili, bodo pa v prihodnje to področje še bolj spremljali in nadgradili obstoječe računalniške aplikacije.