c S
Mariborski svetniki na izredni seji o podražitvi odvoza odpadkov 25.04.2019 07:39 Maribor, 25. aprila (STA) - Mariborski mestni svetniki bodo na današnji izredni seji odločali o dvigu cene odvoza komunalnih odpadkov. Te naj bi se po pripravljenem predlogu v povprečju povišale za 3,75 evra, na Mestni občini Maribor pa ob tem zatrjujejo, da je podražitev nujna in da ni posledica naložbe tega javnega podjetja v sortirnico.

Dvig cen, ki se niso spremenile od leta 2014, je po njihovem nujen zgolj zaradi realnega dviga stroškov in nekajletnega zaostajanja cen, medtem ko bodo za sanacijo bremen po njihovem slabo pripravljene investicije prejšnje mestne oblasti potrebni dolgoročni ukrepi z maksimalno obremenitvijo centra in pridobivanjem novih poslov ter ustanovitvijo holdinga.

Nova predlagana cena za mešane komunalne odpadke oziroma gospodinjske odpadke za 120 litrsko posodo, ki je osnovna posoda za gospodinjstvo, bo v primeru potrditve na mestnem svetu znašala 13,63 evra na mesec in 0,69 evra na mesec za biološke odpadke. Ceni bi veljali za 14 dnevni odvoz odpadkov.

V zvezi z likvidnostnimi težavami v mariborski Snagi je marca potekala tudi izredna seja odbora mestnega sveta za komunalne zadeve, ki se je takrat seznanil s problematiko javnega podjetja. Tudi direktor Cveto Žalik je članom odbora na seji zagotovil, da lanske izgube ne gre pripisati projektu sortirnice, pač pa prenizkim cenam odvoza odpadkov.

Odbor, ki ga vodi svetnik LPR Stojan Auer, takrat ni podprl predlaganega povišanja cen, dokler ne prejmejo končnega poročila nadzornega odbora Mestne občine Maribor. Slednjega so namreč pozvali k uvedbi izrednega postopka nadzora dokumentacije in upravičenosti izvedbe projekta sortirnice.

Ker so razmere v Snagi zdaj precej resne, se predlogu zvišanja cen obeta podpora koalicije, hkrati pa iz različnih svetniških skupin prihajajo zahteve za razrešitev nadzornega sveta, pozneje pa tudi uprave javnega podjetja.