c S
DZ danes potrjuje razbremenitev regresa 25.04.2019 07:38 Poslanci se bodo danes sestali na izredni seji, na kateri bodo potrjevali predlog vlade (novela ZDoh-2V), da se regres do višine povprečne plače razbremeni dohodnine in socialnih prispevkov. Na dnevnem redu imajo še predloga odloka o okviru za pripravo proračunov v prihodnjem triletnem obdobju ter novele zakona o socialnem varstvu.

Razbremenitev regresa za letni dopust je del načrtovanih davčnih sprememb, s katerimi želi vlada razbremeniti delo in posledično z višjo potrošnjo podpreti gospodarsko rast. Na drugi strani bi izpad delno pokrili z višjo obdavčitvijo kapitala in boljšim pobiranjem davkov. Medtem ko namerava glavnino predlogov uveljaviti z letom 2020, glede sprememb pri regresu predlaga uveljavitev že letos.

Za razbremenitev regresa so potrebne spremembe zakonov o dohodnini ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ju bo DZ potrjeval danes. Z novelo pokojninskega zakona se od regresa za letni dopust v višini do 100 odstotkov povprečne plače ne bodo obračunali prispevki, z novelo dohodninskega zakona pa bo regres v tej višini razbremenjen tudi plačila dohodnine.

Spremembe bodo po predlogu novel obeh zakonov veljale že za leto 2019. Kdor je letošnji regres že prejel oz. ga bo pred uveljavitvijo zakonskih sprememb, mu bodo obračunani prispevki in dohodnina povrnjeni.

Z odlokom o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022 si vlada za prihodnje leto postavlja cilj, da javnofinančni prihodki za odstotek BDP presežejo odhodke. V naslednjih dveh letih naj bi se javnofinančni presežek še povečeval: leta 2021 je predviden v višini 1,1 odstotka BDP, leta 2022 pa v višini 1,2 odstotka BDP.

Ljubljana, 25. aprila (STA) 
Foto: STA