c S
Policijski sindikati danes pri ministru Poklukarju 25.04.2019 07:38 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se bo danes sestal s predstavniki policijskih sindikatov, potem ko so se znova zaostrili odnosi med vlado in policisti. Na sestanku bodo poskušali razjasniti nesporazume glede dogovora o izplačilu sredstev za povečan obseg dela.

V policijskih sindikatih namreč ocenjujejo, da vlada krši stavkovni sporazum, ki so ga podpisali decembra lani, ter se izogiba uresničevanju sprejetih zavez. V stavkovnem sporazumu so namreč za projekt varovanja schengenske meje predvideli 15 milijonov evrov, a se je zapletlo pri različnem razumevanju, ali so v ta znesek vključeni tudi stroški delodajalca. Vladna stran namreč vztraja, da so, sindikati pa menijo, da bi morali za te stroške zagotoviti dodatna sredstva.

Dodatno je vzdušje razgrelo dejstvo, da so bila februarja ob plači za januar policistom sredstva za povečan obseg dela izplačana po principu, ki ga zagovarja sindikalna stran, v marcu za februarsko plačo pa po principu, ki ga zagovarja vladna stran. Minister Poklukar je odredil revizijo, Sindikat policistov Slovenije, ki je medtem že imenoval stavkovni odbor, pa je zmotilo, ker je po njihovem mnenju v svojih izjavah javno že napovedal njene rezultate.

Na ministrstvu za notranje zadeve očitke zavračajo in pojasnjujejo, da so ob prvih izplačilih ugotovili, da je prišlo do nekaterih napak, revizija pa bo pokazala, kje je do napake prišlo oziroma kaj je bil razlog zanjo. Revizija po njihovih zagotovilih ni namenjena ugotavljanju, katero izplačilo je bilo pravilno.

Vlada namreč vztraja pri tolmačenju, do so v znesek, namenjen za izplačilo povečanega obsega dela, vključeni tudi stroški delodajalca, da gre torej za bruto bruto znesek. Kot so poudarili, se vlada vedno pogaja o celotnem znesku in mora predvideti celoten znesek javnofinančnih izdatkov. Tako da vladna stran tukaj manevrskega prostora za pogajanja ne vidi.

Sicer pa je sindikate še dodatno razburila poteza vlade, ki je pred današnjim sestankom v sredo pripravila neformalni pogovor z novinarji. V sindikatu policistov takšen način komuniciranja razumejo kot "nedovoljeno in nedopustno izvajanje pritiska na sindikate".