c S
Mestne občine s številnimi projekti trajnostnega razvoja 24.04.2019 14:56 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Slovenske mestne občine izvajajo številne projekte, namenjene celostnemu upravljanju in trajnostnim razvojnim rešitvam, je bilo slišati na okrogli mizi v sklopu Urbanega foruma v Ljubljani. Vodstvo nekaterih občin pri tem pogreša boljše sodelovanje z državo, kar bi imelo obojestranske koristi.

Kot je na okrogli mizi v sklopu dogodka, namenjenega razpravi o potencialih in razvojnih prioritetah mest, dejala podžupanja Celja Breda Arnšek, v celjski občini veliko stavijo na okolju prijazne mobilnostne rešitve. Lani so začeli s sistemom izposoje koles, letos pa so med drugim uvedli mestni potniški promet z avtobusi na stisnjen zemeljski plin. Imajo več polnilnic za električne avtomobile, delajo tudi na zaprtju mestnega jedra in nadaljnji gradnji kolesarskih stez.

Slednje je izziv tudi za občino Kranj, kjer so prav tako uvedli sistem izposoje koles. Ob tem si po besedah podžupana Roberta Nograška želijo, da bi bilo tako izposojo koles kot tudi druge storitve po zgledu ljubljanske enotne mestne kartice mogoče plačevati z eno kartico. V Kranju so sicer med drugim ponosni na projekt energetske sanacije 25 objektov v občinski lasti, Kranj pa je bil tudi ena prvih občin, ki je sodelovala v projektu zmanjševanja izgub na vodovodnem omrežju.

Na razvojnem področju je po mnenju mnogih zgled Ljubljana, kar gre po besedah ljubljanskega podžupana Dejana Crneka pripisati odlični ekipi občine, ki uspešno sodeluje pri celostnem upravljanju. Že pred leti so pripravili vizijo razvoja Ljubljane do leta 2025, ki se je natančno držijo.

Crnek je ob tem pozval k izboljšanju komunikacije in sodelovanja med občinami in državo. "Mesta s svojimi idejami večkrat prehitevajo državo. Če se bosta komunikacija in sodelovanje izboljšala, bodo projekti končani bistveno hitreje," je dejal.

Vlogo države pri razvoju občin je izpostavil tudi podžupan Velenja Peter Dermol in pri tem med drugim opozoril na neusklajenost posameznih državnih organov. Kot konkreten primer, kjer se ta kaže, je navedel časovnico zapiranja velenjskega premogovnika, glede katere si po njegovih besedah niso enotna niti posamezna ministrstva. "Od smeri prihodnjega razvoja energetike v Šaleški dolini pa smo v veliki meri odvisni," je poudaril.

Velenjska občina sicer po njegovih besedah veliko vlaga v razvoj turizma in prometa. Mestni potniški promet je pri njih že več kot deset let brezplačen, za izposojo so brezplačno na voljo tudi kolesa. So eno prvih mest z daljinskim ogrevanjem, kar prispeva k čistejšemu zraku, je poudaril Dermol.

Prometni strategiji veliko pozornosti namenja tudi mestna občina Slovenj Gradec, ki ob tem izpostavlja pomen tretje razvojne osi. Odlašanje s tem projektom po besedah podžupana Petra Pungartnika zmanjšuje možnosti za enakopraven razvoj regije.

Prometna politika je izziv tudi za novogoriško občino. Ker meji na italijansko Gorico, se morajo po besedah podžupanje Elene Zavadlav Ušaj pri načrtovanju razvoja usklajevati z italijansko stranjo. Na področju urbanistične prenove poseben poudarek dajejo prenovi kulturnih objektov, saj želijo pridobiti naziv evropske prestolnice kulture.

Nova prometna infrastruktura se obeta tudi v Mariboru, kjer so se po besedah podžupana Sama Petra Medveda odločili za zaprtje mestnega središča za promet, hkrati pa bodo zgradili nove mostove, kolesarske steze in drugo infrastrukturo.

"Prepričani smo, da če bomo mestu zagotovili lepšo podobo prek javnih površin, bo to prepričalo tudi druge vlagatelje," je dejal Medved in ob tem izpostavil še potencial Pohorja kot turistične destinacije v vseh sezonah.

Pomen kakovostnega urbanističnega načrtovanja je izpostavil tudi župan Kopra Aleš Bržan, ki je ocenil, da koprska občina svojih potencialov ne izkorišča dovolj. "Smo v času, ko ugotavljamo, kakšne težave in priložnosti imamo," je dejal in opozoril na premalo strateško vodenje projektov v prejšnjih mandatih.