c S
Obrtniki in podjetniki na morebitno krizo danes bolje pripravljeni 24.04.2019 07:26 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Obrtništvo in podjetništvo je danes na morebitno krizo zadovoljivo pripravljeno, je eden od zaključkov današnjega posveta, ki ga je v sodelovanju z OZS pripravil predsednik republike Borut Pahor. Slednji je po posvetu ocenil, da so finančni temelji slovenskega gospodarstva bistveno bolj zdravi, kot so bili pred zadnjo krizo leta 2008.

Slovensko gospodarstvo se je okrepilo, k čemur je po besedah predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branka Meha pripomogla gospodarska rast v zadnjih letih. "Glede na to, da svetovni ekonomisti že napovedujejo ohlajanje gospodarstva, pa od vlade pričakujemo, da bo sprejemala takšno zakonodajo, da bomo lahko preživeli tudi morebitno naslednjo krizo," je izpostavil po današnjem posvetu pri Pahorju.

Predsednik je prepričan, da je slovensko gospodarstvo leta 2019 na morebitno ciklično krizo ali morda celo recesijo bolje pripravljeno. "Ne enega ne drugega še ne napovedujem, čeprav se kažejo nekateri znaki ohlajanja, tako kot leta 2008. Takrat je bilo v bančnem sektorju veliko tveganih zadolžitev, tega je zdaj bistveno manj. Finančni temelji slovenskega gospodarstva so bistveno bolj zdravi, več je lastnega financiranja, kapitala in z njim se gospodari bistveno bolj vestno," je strnil Pahor.

Da je obrtništvo in podjetništvo danes na morebitno krizo zadovoljivo pripravljeno, je bilo slišati tudi na okrogli mizi o pripravljenosti obrtnikov in podjetnikov na ohlajanje gospodarstva. Po oceni podjetnice Marije Čop, ki se ukvarja z več dejavnostmi, je treba biti sicer vedno na preži in iskati priložnosti.

Čopova, ki se med drugim ukvarja z gostinstvom, trgovino in kmetijstvom, je pojasnila, bi se rajši osredotočila na eno dejavnost in jo razvijala, a v domačem okolju "pobira dejavnosti, ki v okolju preživijo". Uspeh pripisuje tudi sodelovanju z družino, ki pomaga pri vodenju poslov. "Združila sem podjetništvo in družino," je poudarila.

Gradbenik Franc Meža, sicer direktor podjetja Seba, pa je menil, da na novo krizo gradbeništvo ni dobro pripravljeno. Kot je pojasnil, so se v času zadnje krize cene znižale "preko vseh pravih mej". V tem času po njegovih pojasnilih ni bilo možno obnavljati strojev in naprav, šlo je le za preživetje. Cene so se ob vzponu gospodarstva sicer povišale, a kot je opozoril, še niso takšne, da bi "nudile akumulacijo za prihajajočo krizo".

Po oceni Meže bi bilo "mogoče dobro", da bi država pristopila k skladom v gradbeništvu, kakršne poznajo v Avstriji in Nemčiji, pa tudi drugih državah, kjer lahko delavci v času pomanjkanja dela enostavno pridejo na sklad. "Dober kader je treba dolgo vzgajati, na ta način bi ga lahko tudi negovali," je pojasnil.

Tudi Stane Malerič iz podjetja KMS Malerič je prepričan, da so podjetja danes veliko bolje pripravljena na krizo. Kot je izpostavil, "so zelo malo zadolžena ali celo nezadolžena". Podjetja bodo po njegovih besedah preživela, se bo pa dogajalo, da jo bodo preživela z zmanjšanjem delovne sile. "Podjetja bodo manj zapirala vrata kot 2008, ni pa še alternative, kam bi zaposlili delovno silo, ki jo danes še potrebujemo," je opozoril.

Pahorjev svetovalec France Arhar je ocenil, da potrebe po pretiranem pesimizmu ni, in se strinjal, da smo bolje pripravljeni. Kot je dejal, ima vsak svoje izkušnje, ki jih ne bo nikdar pozabil. Tudi zaupanje v banke je po njegovih besedah veliko, saj so se vloge pri prebivalstvu povečale za pet milijard in pri podjetjih za prek 3,5 milijarde evrov. "Če bomo ali smo že soočeni z ohlajanjem, bomo to bolj organizirano in učinkovito sanirali ter iz tega lažje izšli," je sklenil Arhar.