c S
V podjetju Salomon prepričani, da je bil drugi požar v Lenartu podtaknjen 24.04.2019 07:21 Lenart, 23. aprila (STA) - V podjetju Salomon so prepričani, da je bil drugi požar v njihovem obratu za zbiranje in sortiranje nenevarnih odpadkov v Lenartu, do katerega je prišlo v petek, podtaknjen. Tako so zapisali v prvem odzivu po dveh požarih v tem obratu. Dogajanje obžalujejo in zagotavljajo, da izvajajo še dodatne preventivne ukrepe.

V obratu za zbiranje in sortiranje odpadkov podjetja Salomon v Lenartu, kjer poteka zbiranje starega papirja, odpadnega kartona, plastike (iz rumenih zabojnikov na ekoloških otokih) in kovin, je najprej zagorelo prejšnjo nedeljo, 14. aprila, nato pa čez pet dni še enkrat. To sta po navedbah podjetja "prva in sploh edina" požara, odkar se podjetje ukvarja s to dejavnostjo.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost navedli v podjetju, so po nedeljskem požaru z vsemi zaposlenimi vzpostavili "zgledno stanje" na pogorišču in celotni lokaciji, izvedli vse potrebne ukrepe za preprečitev nevarnosti za ljudi in okolico ter takoj, ko je bilo mogoče, uredili tudi odvoz pogorelega materiala.

V podjetju ocenjujejo, da je povsem nelogično, da je do drugega požara prišlo po vsej dodatni pozornosti in preventivnih ukrepih, ki so jih vzpostavili na celotni lokaciji enote v Lenartu.

Drugič je namreč do požara prišlo na delu baliranega materiala, za katerega "ni bilo možnosti, da zagori kot posledica samovžiga". Prav tako v podjetju izključujejo možnost vžiga zaradi strojne in druge napake v proizvodnji ali malomarnosti.

"Gotovo je, da drugi požar ni nastal kot posledica prvega požara, in vse bolj se poraja vprašanje, kdo nas želi na takšen način odstraniti s te lokacije oziroma komu smo v napoto. Prepričani smo namreč, da je bil drugi požar podtaknjen," so navedli v podjetju, kjer se po vseh omenjenih dvomih sprašujejo tudi, kaj je bil vzrok prvega požara.

Na Policijski upravi Maribor so danes za STA pojasnili, da kriminalistična preiskava obeh požarov v Lenartu še ni zaključena.

Iz podjetja Salomon so danes sporočili še, da izvajajo vse aktivnosti za dodatno zaščito nadaljnjega obratovanja lokacije, pri čemer poudarjajo, da je družba že doslej izvajala in zagotavljala protipožarno zaščito in predpisane ukrepe. Če bodo njihovi sumi glede vzroka požara tudi uradno potrjeni, pa javne službe pozivajo k poostritvi nadzora.

Na izjavo družbe se je kritično odzval župan Lenarta Janez Kramberger, ki je podvomil v trditve o dejanskem "zglednem stanju" v obratu. "Po dveh požarih, v katerih so zgorele velike količine odpadkov, celotedenskem odvažanju odpadkov in odločbi, da do nadaljnjega ne smejo sprejemati novih odpadkov, bi bilo res čudno, če bi še vedno presegali dovoljene količine odpadkov," so na občini povzeli njegove besede v sporočilu za javnost.

V Salomonu so izrazili tudi prepričanje, da so Krambergerjeve izjave glede zapiranja obrata s 140 zaposlenimi preuranjene. Kramberger je glede tega dejal, da vodstvo družbe ob teh navedbah istočasno "prehiteva forenzično preiskavo ter govori o neuradnih informacijah in o podtaknjenem požaru".

Kramberger je namreč v soboto pristojne pozval k ustavitvi delovanja obrata, shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice pa je davi pripravila tudi Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric. Protestniki so zahtevali revizijo vseh dovoljenj in ureditev poslovanje podjetja v skladu z zakonodajo, vladi in okoljskemu ministrstvu pa so poslali šest zahtev.

V obratu podjetja Salomon v Lenartu, ki tam deluje od leta 2015, sicer poleg zbiranja omenjenih surovin v procesu obdelave te surovine in odpadke tudi sortirajo in nato ponudijo na trgu, ostanek pa odpeljejo na termično obdelavo v tujino. Kot poudarjajo, gre za nenevarne surovine in odpadke, vse pa da se izvaja v manjših količinah, kot jim dovoljujejo pridobljena okoljevarstvena dovoljenja.

Podjetje na slovenskem trgu predstavlja enega manjših podizvajalcev v večji meri javnih služb za ravnanje z odpadki.