c S
Občina Polzela vztraja pri zahtevi za ustavno presojo odseka tretje razvojne osi 24.04.2019 07:21 Polzela, 23. aprila (STA) - Svetniki Občine Polzela so bili na današnji izredni seji na temo tretje razvojne osi enotnega mnenja, da občina vztraja pri zahtevi za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za odsek Šentrupert-Velenje. To je po seji za STA dejal župan Jože Kužnik, ki se je sicer dopoldne o isti temi pogovarjal z ministrico Alenko Bratušek.

Pogovor pri ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek, ki se ga je udeležil skupaj z županoma občin Braslovče in Šmartno ob Paki, je Kužnik ocenil kot zelo konstruktivnega. Dogovorili so se, da se bodo glede tretje razvojne osi še naprej pogovarjali, saj da želijo problem rešiti, je dejal.

Občina Polzela je skupaj z Občino Braslovče namreč maja lani na ustavno sodišče vložila zahtevo za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za odsek Šentrupert-Velenje, zaradi česar je Dars ustavil vse načrtovane postopke projektiranja tega odseka trase tretje razvojne osi.

Ustavno sodišče naj bi o zadevi odločalo v kratkem, kdaj bo odločitev sodišča znana, pa ni jasno. Na odločitev ustavnega sodišča sicer čakajo vsi vpleteni ali posredno povezani s projektom tretje razvojne osi.

Z vsemi informacijami glede tretje razvojne osi je župan Kužnik zvečer nato na izredni seji seznanil od lani nov občinski svet. Kot je pojasnil po seji, so bili svetniki soglasni, da tega, kar je prejšnji občinski svet soglasno izglasoval, zdajšnji občinski svet ne more spremeniti, glede na to, da se medtem okoliščine niso spremenile.

Hkrati je bilo stališče svetnikov, da sami ne morejo presojati, "ali je bil državni prostorski načrt korektno sprejet ali ne", ampak da je to naloga pravne stroke. Na seji, ki je bila sicer zaprta za javnost, tako niso sprejeli nobenega sklepa.

Na izredni seji na temo tretje razvojne osi se bodo v sredo popoldne sestali tudi svetniki Občine Braslovče. Tudi ta seja bo po napovedih zaprta za medije, ne pa tudi za predstavnike civilnih iniciativ in občane. "Pred kakršnokoli sodbo ustavnega sodišča želimo samo preveriti, ali nadaljujemo po začrtani poti ali so kakršnekoli druge spremenjene okoliščine," je glede sklicane izredne seje danes za STA pojasnil župan Občine Braslovče Tomaž Žohar.

Zaradi nestrinjanja z izbrano traso hitre ceste Šentrupert-Velenje je januarja lani na ustavno sodišče pobudo za ustavno presojo vložila tudi skupina občanov iz Šmartnega ob Paki.

Medtem so aktivnosti na naslednjem odseku tretje razvojne osi proti Koroški, to je odseku Velenje-Slovenj Gradec, v polnem teku z namenom, da bi se na eni od treh predvidenih lokacij gradnja začela konec letošnjega leta.