c S
Danes morda znano novo izvršno vodstvo DUTB 24.04.2019 07:32 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) bi lahko na današnji seji upravnega odbora izbrali dva nova izvršna direktorja. Predsednik upravnega odbora DUTB Tomaž Besek je v pogovoru za Delo povedal, da bo eden od dvojice trenutni v. d. glavnega izvršnega direktorja Matej Pirc.

Besek je v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo, objavljenem minuli konec tedna, povedal, da se je med 24 prispelimi prijavami na mednarodni razpis v ožji izbor uvrstilo šest kandidatov, o njih pa bo upravni odbor slabe banke odločal danes.

Ob tem je razkril, da bodo med kandidati, med katerimi ni nobenega tujca, poleg glavnega izvršnega direktorja izbrali še enega izvršnega direktorja t. i. slabe banke. Eno od imen bo po Beskovih napovedih Pirc, tako da neznanka ostaja le še eno ime. Pirc je trenutno sicer edini izvršni direktor DUTB, potem ko sta se v minulih tednih s položaja poslovila Andrej Prebil in Jože Jaklin.

Mesto glavnega izvršnega direktorja, ki je vodilna operativna funkcija v DUTB, se je sicer sprostilo že po odhodu Madžara Imreja Balogha sredi lanskega decembra. Ta je s položaja uradno odstopil iz osebnih razlogov, a že predhodno dogajanje v DUTB je nakazovalo, da Balogh ni več užival zaupanja spremenjenega upravnega odbora.

Na njegovo mesto so neizvršni direktorji DUTB konec januarja začasno imenovali nekdanjega prvega moža Slovenskega državnega holdinga in dotedanjega finančnega direktorja DUTB Pirca.

V DUTB je bilo sicer že pred tem precej kadrovskih menjav. Vlada je namreč iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Beska. Nato je v vlogi skupščine DUTB za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.

Vse te kadrovske spremembe so sledile objavi ugotovitev interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno v Logatcu dokončuje švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti.

Je pa vlada minuli teden določila nove smernice za delovanje DUTB. Po novem bo morala npr. DUTB strateško pomembne poslovne odločitve predložiti v presojo in soglasje vladi kot skupščini, spremembe je vlada vnesla tudi na področje cenitve nepremičnin in v razmejitev pristojnosti med izvršnimi direktorji in upravnim odborom kot celoto.