c S
Predlog za petodstotni davek na knjigo 23.04.2019 13:59 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić (Levica) je ob svetovnem dnevu knjige napovedala sklic seje o problematiki financiranja in davka na knjigo. Opozorila je, da Evropska unija omogoča petodstotni davek na knjigo, zato bodo zahtevali, da se davek na knjigo zmanjša in poenoti tudi za elektronsko knjigo.

V Sloveniji so elektronske knjige obdavčene po najvišji, 22-odstotni stopnji, tiskane knjige pa po 9,5-odstotni. Predsednica odbora DZ za kulturo predlaga petodstotno stopnjo davka, kot jo omogoča evropska zakonodaja.

Violeta Tomić je povedala, da je v tem obdobju kot predsednica odbora dobila veliko pozivov knjigotržcev, avtorjev, založnikov, ki opozarjajo na zelo težko stanje knjige danes. "Vemo, da mediji in ostale spletne platforme preplavljajo ljudi s kratkimi informacijami, knjiga pa je edina, ki človeku da vpogled v druga življenja, spodbuja empatijo, znanje, širino in spoznavanje sveta. Če kadarkoli, je prav zdaj pomembno, da se znova vrnemo h knjigi in ji damo mesto, ki si ga zasluži," je dejala na novinarski konferenci.

Poudarila je, da so ničelno stopnjo davka na knjige zapisali že v koalicijsko pogodbo in zato bodo to tudi zahtevali. "Tudi na nivoju EU se bomo borili, da se zakonodaja prilagodi temu, da bi dosegli ničelno stopnjo davka na knjigo," je dejala.

Seja bo predvidoma sklicana 10. maja.