c S
Na parlamentarnih delovnih telesih danes razprava o poslovanju zdravstvenih zavodov 23.04.2019 07:41 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ in odbor za zdravstvo bosta danes na zahtevo poslanske skupine SDS na skupni seji razpravljala o poslovanju javnih zdravstvenih zavodov v lanskem letu. V SDS med drugim izpostavljajo, da je 13 od 26 bolnišnic lansko leto zaključilo z izgubo v skupni višini 38 milijonov evrov.

Komisiji in odboru poslanska skupina SDS zato predlaga, da pozoveta ministra za zdravje Aleša Šabedra k pripravi nabora ukrepov za uspešno, učinkovito in transparentno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov. Ta nabor pa naj se nato uvrsti na sejo DZ.

Pričakovati je, da bodo na seji obravnavali tudi poročilo o poslovanju bolnišnic v sanaciji, ki ga je v petek objavilo ministrstvo. Med 15 bolnišnicami v sanaciji, ki se je začela z decembrom 2017 po sprejetju interventnega zakona, jih je lansko leto v rdečih številkah končalo deset. Zadanega cilja sanacije pa niso dosegle tri.

Za letos bolnišnice v sanacijskih načrtih iz leta 2018 načrtujejo pozitivne finančne učinke v višini slabih 21,6 milijona evrov. Na ministrstvu pa so ob tem v poročilu opozorili, da dolgoročno stabilnost poslovanja bolnišnic lahko zagotovijo sistemski ukrepi. Med ukrepi za povečanje učinkovitosti poslovanja so izpostavili racionalizacijo organiziranosti javne zdravstvene mreže, enoten in povezan informacijski sistem v zdravstvu, vzpostavitev centralne točke za javno naročanje v zdravstvu in upravljanje z zalogami ter odpravo nepotrebnih napotitev za izvajanje diagnostičnih in drugih zdravstvenih storitev.

Bolnišnice v sanaciji pa med sistemski ukrepi za zagotavljanje dolgoročne poslovne in plačilne stabilnosti želijo, da bodo cene zdravstvenih storitev odražale dejanske stroške.