c S
Skrajšan trgovalni teden neugoden za vlagatelje na Ljubljanski borzi 19.04.2019 05:51 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Na Ljubljanski borzi se je skrajšani trgovalni teden iztekel s padcem indeksa SBI TOP. Glede na prejšnji petek je danes indeks zaključil 0,20 odstotka nižje, pri 879,35 točke. Prometa je bilo skupno za okoli štiri milijone evrov, največ ga je odpadlo na delnice NLB.

Z delnicami NLB so borzni posredniki ta teden sklenili dobra dva milijona evrov prometa, kar je polovica vsega tedenskega prometa na Ljubljanski borzi. Sledila je Krka z že precej nižjim prometom 780.000 evrov, daleč zadaj pa je bila na tretjem mestu s 362.000 evri sklenjenih poslov Zavarovalnica Triglav.

Začela se je sezona skupščin, in sicer jo je z današnjo skupščino odprl Petrol. Delničarji slovenskega energetskega velikana so potrdili potrdili predlog uprave in nadzornikov, da se od 49,8 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za dividende nameni 37,6 milijona evrov ali 18 evrov bruto na delnico. To je dva evra več kot lani in največ doslej.

Tudi v nekaterih drugih družbah se delničarjem nasmihajo višje dividende. Krkini nadzorniki in uprava te farmacevtske družbe denimo predlagajo za dobrih 10 odstotkov višje dividende od lanskih. V Zavarovalnici Triglav naj bi bila izplačana dividenda enaka lanski.

Prišlo je do menjave na vrhu Telekoma Slovenije. Nadzorni svet se je v torek seznanil z odločitvijo predsednika uprave Rudolfa Skobeta o predčasnem prenehanju mandata. Do imenovanja novega predsednika uprave bo družbo vodil podpredsednik uprave Tomaž Seljak.

V KD Group so dobili potrditev za izvedbo pripojitve družb KD Kapital in KD Kvart. Skupščina družbe KD Group je namreč k temu dala soglasje v sredo. Soglašala je še k zamenjavi člana upravnega odbora Gregorja Sluge namesto Gabrijela Škofa.

Med blue chipi so sicer največ v minulem tednu pridobile delnice Luke Koper, ki so se povzpele 1,85 odstotka višje. Delnice Cinkarne Celje so se povzpele za 0,95 odstotka, delnice Telekoma Slovenije pa za 0,92 odstotka.

0,77 odstotka višje kot minuli petek so danes končale delnice Intereurope, 0,32 odstotka višje delnice NLB in 0,29 odstotka nad petkovo ravnijo delnice Zavarovalnice Triglav.

Navzdol pa so indeks SBI TOP tiščale delnice Uniorja z 1,85-odstotnim padcem tečaja, Pozavarovalnice Sava z 1,71-odstotnim znižanjem, Krke z 0,67-odstotnim zdrsom, KD Group z 0,60 in Petrola z 0,57 odstotka nižjim tečajem.

V preostalih delnih borznega segmenta so izstopale delnice družbe Datalab Tehnologije, potem ko so največji družbeniki te družbe, imetniki 55,09 odstotka osnovnega kapitala, podpisali delniški sporazum o nameri za prodajo večinskega deleža podjetja. Predsednik upravnega odbora Andrej Mertelj je v ponedeljek s potencialnim investitorjem podpisal pismo o nameri, s katerim bo omogočena izvedba skrbnega pregleda. Delnice družbe Datalab Tehnologije so se podražile za več kot 51 odstotkov na 5,15 evra.