c S
V primeru nesprejetja kompetenc v zdravstveni negi do 18. maja sindikat zagrozil s sindikalnimi aktivnostmi 18.04.2019 15:07 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Če dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni in babiški negi ne bo sprejet do 18. maja, bodo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti, ki lahko privedejo tudi do stavke.

Kot je za STA pojasnil generalni sekretar sindikata Marjan Meglič, so namreč takšen sklep sprejeli na današnji redni letni skupščini.

Ministrstvo za zdravje bi sicer moralo v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument o aktivnostih in kompetencah potrditi že do sredine lanskega leta. Zamujen pa je tudi že rok, ki so ga konec lanskega leta predvideli v stavkovnem sporazumu.

Marca se je znova zapletlo, ker so zbornica in sindikati vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv.

Novi minister za zdravje Aleš Šabeder se je nato prejšnji teden s predstavniki zaposlenih v zdravstveni negi dogovoril o novem roku. Kot je razkril na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, naj bi dokument uskladili do konca tega meseca. Člani odbora pa so se nato odločili, da ministru dajo še kakšen dan več in ga pozvali, naj soglasje k usklajenemu besedilu poklicnih aktivnosti in kompetenc v zdravstveni in babiški negi poda do 18. maja.

Takšen rok zdaj postavlja tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki sicer v usklajevanjih dokumenta ne sodeluje. V teh so namreč udeleženi predstavniki ministrstva in stroke zdravstvene nege, brez sindikalnih predstavnikov. Po Megličevih besedah pa v sindikatu pričakujejo, da bodo s potekom teh usklajevanj seznanjeni v prihodnjem tednu.