c S
Gospodarska dejavnost v območju evra ostaja na najnižji ravni po letu 2014 18.04.2019 11:47 London, 18. aprila (STA) - Gospodarska dejavnost v območju evra je aprila ostala na najnižji ravni po letu 2014, kažejo danes objavljeni rezultati raziskave analitske hiše IHS Markit. Na to vplivata predvsem stagnacija v Franciji in nizka rast v Nemčiji. Raziskava nakazuje, da se je rast bruto domačega proizvoda v območju evra upočasnila na zgolj 0,2 odstotka.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava IHS Markit, se je aprila znižal za 0,3 točke na 51,3 točke. V storitvenem sektorju je PMI nazadoval za 0,8 točke na 52,5 točke, v predelovalnem sektorju pa ob upoštevanju več spremenljivk porasel za 0,9 točke na 48,1 točke, je razvidno iz objave na spletnih straneh IHS Markit.

Vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti.

Storitvene dejavnosti so tako ostale v pozitivnem območju, predelovalne pa v negativnem. Na območje evra sta slabo vplivali predvsem Francija in Nemčija.

Obeti za območje evra so se v zadnjih tednih močno poslabšali. Mednarodni denarni sklad je 9. aprila znižal napoved gospodarske rasti za evropsko denarno unijo na le 1,3 odstotka, potem ko je še tri mesece prej napovedoval, da se bo BDP okrepil za 1,6 odstotka.