c S
Koalicija danes tudi o pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi 18.04.2019 11:18 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Koalicijske stranke so danes razpravljale predvsem o pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi. Strinjajo se, da je v starajoči družbi sprejem zakona nujen, vprašanje pa ostaja način financiranja, o katerem na današnjem koalicijskem srečanju še niso razpravljali.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je po srečanju v izjavi za medije dejala, da dokončnih rešitev danes niso oblikovali, se bodo pa pogovori o tem po njenih napovedih začeli kmalu.

Na vprašanje, v katero smer gredo rešitve predloga, je Kociprova odgovorila, da v smeri rešitve problema, ki se rešuje že deset let in ima lahko znatne finančne posledice. "Tako da je treba domisliti vse aspekte te oskrbe, tako institucionalizirane v domovih kot tiste na domu," je pojasnila in dodala, da gre za zahteven projekt.

"Vsi se strinjamo, da je zakon o dolgotrajni oskrbi nujen, smo starajoča družba, pritisk bo še večji. Tudi rešitve za določene izzive, ki nas čakajo, so na mizi in več ali manj usklajene oziroma sprejemljive," je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Tako Kociprova kot Golubović sta poudarila, da ključni izziv ostaja način financiranja dolgotrajne oskrbe. V LMŠ zagovarjajo solidarnostni model. Ali to pomeni dodaten prispevek oziroma davek, koalicijski partnerji danes še niso govorili. "To je tisti najtrši oreh, ki ga bo treba streti vzporedno s pripravami zakona," je še ocenil vodja poslancev LMŠ.

V začetku meseca je predsednik SD Dejan Židan dejal, da je po zagotovilih pristojnega direktorata ministrstva za zdravje nova različica zakona o dolgotrajni oskrbi že pripravljena za razpravo, predlog pa naj bi bil v DZ sprejet konec leta.

Tudi v različnih socialnih organizacijah je slišati vse glasnejše pozive k čim prejšnji pripravi zakona, v katero naj bo vključen najširši krog strokovne in zainteresirane javnosti.