c S
Pivka perutninarstvo po letu dni v Kromberku napoveduje povečevanje proizvodnje 18.04.2019 07:31 Nova Gorica, 17. aprila (STA) - Pivka perutninarstvo je pred letom dni od stečajnega upravitelja družbe Mip prevzela proizvodni obrat v Kromberku. Po prenovi je julija lani zagnala proizvodnjo, s katero je vodstvo družbe zelo zadovoljno. Danes je v obratu Kromberk zaposlenih 68 delavcev, družba pa je na današnji novinarski konferenci napovedala novo povečevanje proizvodnje.

Predsednik uprave Pivka perutninarstvo Janez Rebec je napovedal, da se bo v prihodnjem letu ali dveh proizvodnja iz sedanjih 3000 ton podvojila. Temu primerno se bo povečalo tudi število zaposlenih, ki naj bi se vrtelo okrog številke 100. Med sedanjimi zaposlenimi je 15 takih, ki so bili že prej zaposleni v Mipu; prav vsi zaposleni pa prihajajo iz lokalnega okolja.

"V sodelovanju z 58 rejci vzredimo letno dobrih 7,5 milijona piščancev. Zaradi povečanega povpraševanja pa Pivka perutninarstvo intenzivno išče nove rejce, ki bi vzrejali piščance na površini najmanj 1000 kvadratnih metrov. Pri tem je zelo pomembna lokacija rejca, saj so kratke nabavne verige ena od konkurenčnih prednosti družbe," je povedal Rebec.

V letu 2018 je družba Pivka perutninarstvo beležila 9,7-odstotno rast čistih prihodkov od prodaje, ki so dosegli 43,6 milijona evrov. Po nerevidiranih podatkih je čisti dobiček lani dosegel en milijon evrov, potem ko je bil leto pred tem pri nekaj manj kot 606.000 evrih. Delamaris, ki je v lasti Pivke perutninarstvo, pa beleži 8,4-odstotno rast čistih prihodkov od prodaje glede na prejšnje leto. Dobiček iz poslovanja je po nerevidiranih podatkih v Delamarisu znašal 727.000 evrov.

V enoletnem obdobju od odprtja je Pivka perutninarstvo prodala linije za svinjsko in govejo klavnico, s čimer so sprostili prostore za nove lastne programe. Prav tako želijo v sodelovanju s povezano družbo Kras umestiti dodatne linije poltrajnega rdečega mesa. Radi bi dokupili tudi stavbo v kromberškem kompleksu, ki jo sedaj najemajo in v kateri imajo garderobe.

"Sledimo cilju, da bi v letošnjem letu oz. do leta 2020 našo proizvodnjo izdelkov podvojili, za kar imamo vse pogoje. Zaradi dodatne opreme, ki smo jo pridobili z nakupom obrata za izdelavo iste količine barjenih izdelkov iz piščančjega mesa, zdaj potrebujemo manj časa. Predelava poteka od tri do štiri delovne dni, peti in občasno tudi šesti delovni dan pa izdelke pakiramo. S tem prihranimo med drugim tudi veliko energije,"je prizadevanja za optimizacijo in razvoj predstavil član uprave Pivka perutninarstvo Aleksander Debevec.

Danes so predstavili tudi prenovljeno blagovno znamko, Rebec pa je ob prisotnosti novogoriškega župana Klemna Miklaviča iz tekočega traku pobral prve izdelke, pakirane v novo embalažo.