c S
Nadaljuje se iskanje rešitev za primarno zdravstvo 18.04.2019 07:31 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Ministrstvo za zdravje skupaj z drugimi deležniki nadaljuje reševanje težav primarnega zdravstva. Tako so danes na zdravniški zbornici potekala pogajanja o aneksu št. 1 k splošnemu dogovoru, minister Aleš Šabeder se je srečal s primarnimi pediatri, upravni odbor ZZZS pa je sprejel sklep o objavi razpisa za dodatne ambulante družinske medicine.

Pogajanja o predlogu aneksa št. 1 k splošnemu dogovoru, ki so danes potekala na zdravniški zbornici, so se končala z dogovorom vseh deležnikov, z izjemo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Njegov predstavnik namreč ni imel mandata, da bi se opredelil do predloga, ker o njem še ni odločal upravni odbor ZZZS, so sporočili z zbornice.

"Vsebinsko je bil podlaga za danes sprejeti aneks besedilo ministrstva za zdravje, ki je bilo usklajeno med ministrstvom in Zdravniško zbornico Slovenije, na pogajanjih pa še dopolnjeno," je v sporočilu pojasnil vodja pogajanj za splošni dogovor za leto 2019 in podpredsednik zbornice Dean Klančič. Ni pa razkril vsebine predloga aneksa št. 1, ki je bil danes na pogajalski mizi.

Tudi na ministrstvu za zdravje zaenkrat še niso komentirali tokratnih pogajanj. Šabeder pa je v torek v nagovoru na skupščini ZZZS napovedal sprejetje aneksa do konca maja. V njem bo po njegovih besedah določeno, da lahko zdravniki zavračajo nove bolnike, ko enkrat dosežejo 1895 glavarinskih količnikov, kar je meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke.

Pojasnil je, da so na ministrstvu v zvezi z aneksom pripravili tudi tri dopolnila. "Prvo predvideva uveljavitev državnega povprečja, drugo 80-odstotno financiranje novih timov družinske medicine v obdobju štirih let, tretje pa, da se novi timi ne štejejo v povprečje glavarinskih količnikov," je navedel.

Po današnjem srečanju s predstavniki sekcije za primarno pediatrijo pa je Šabeder poudaril, da lahko nekaj ukrepov za izboljšanje stanja na tem področju relativno hitro realizirajo in odpravijo težave na terenu. Nekaj ukrepov pa bo po njegovih besedah imelo tudi finančne posledice in se bodo zamaknili v poletni čas.

Kot osrednji problem je omenil pomanjkanje primarnih pediatrov, a je po njegovi oceni situacija nekoliko boljša kot pri družinskih zdravnikih. Spomnil je, da je bilo pred leti obdobje, ko je bilo zanimanje za specializacijo iz pediatrije manjše: "V zadnjih treh letih je zanimanje znova večje, zato so skoraj vse razpisane specializacije tudi zasedene."

Predstavnica sekcije za primarno pediatrijo Bernarda Vogrin je srečanje s Šabedrom ocenila kot "zelo konstruktivno" in izrazila upanje, da bodo pogovorom sledile tudi konkretne rešitve. Na kratek rok bi bilo treba po njenih besedah odpraviti nepravično financiranje pediatričnih programov v zapostavljenih regijah.

"Z dobro voljo je mogoče zelo hitro urediti tudi preventivno zdravstveno varstvo za otroke in mladostnike. To pomeni sprejetje pravilnika, ki bo vpeljal sodobnejše preventivne metode in ki bo otrokom dal tudi možnost, da bodo imeli dostop do preventivne oskrbe v centrih za krepitev zdravja, kjer zdaj obravnavajo le odrasle," je dejala.

Če bi želeli zagotoviti enakomerno razporejenost pediatričnih programov po Sloveniji, bi po besedah Vogrinove potrebovali dodatnih 50 primarnih pediatrov, za nadomestitev tistih, ki se bodo v kratkem upokojili, pa še dodatnih 100. Opozorila je, da zaradi preobremenjenosti pediatrov ti sprejemajo novorojenčke, težje pa je pri starejših otrocih, ki se s starši preselijo iz enega v drug kraj.

Upravni odbor ZZZS pa je danes sprejel sklep o razpisu za opravljanje programov zdravstvenih storitev v letošnjem letu. Med drugim bodo razpisali programe za dodatnih 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev, za kar bodo namenili 7,1 milijona evrov. Rok za prijavo je 6. maj.

Da bi čim prej razbremenili družinske zdravnike in ker so prvi specializanti družinske medicine letos že uspešno končali specializacijo, je razpisni rok za prijavo na programe za splošne in tudi pediatrične ambulante 6. maj. Rok se bo podaljšal do oddaje neoddanega programa, vendar najdlje do konca leta, so sporočili iz ZZZS.

Razpis bo objavljen v soboto na spletni strani ZZZS in v časniku Dnevnik. Razpis bo zajemal tudi programe zobozdravstva, reševalne službe in nujne medicinske pomoči, specialističnih ambulant in dializ ter specialistične bolnišnične dejavnosti.

Prav tako bo ZZZS razpisal programe zdraviliške in lekarniške dejavnosti, dejavnosti zdravstvene nege in druge zdravstvene dejavnosti, ki jih opravljajo domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi ter dejavnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.