c S
V skupnosti občin izbrali novo vodstvo za naslednja štiri leta 18.04.2019 07:31 Vrhnika, 17. aprila (STA) - Predsedovanje Skupnosti občin Slovenije (SOS) si bodo po rotacijskem sistemu v enakem časovnem deležu štiriletnega mandata delili župan Podčetrtka Peter Misja, župan Murske Sobote Aleksander Jevšek in županja Trbovelj Jasna Gabrič, so sporočili po volilni skupščini SOS, ki je danes potekala na Vrhniki.

V SOS si namreč funkcijo predsednika znotraj štiriletnega mandatnega obdobja delijo po sekcijah, v tem mandatu za sekcijo ostalih občin Misja, Jevšek za sekcijo mestnih občin in Gabričeva za sekcijo občin s sedežem upravnih enot.

Kot podpredsedniki so bili izvoljeni župan Vodic Aco Franc Šuštar (za sekcijo ostalih občin), mariborski župan Saša Arsenovič (za sekcijo mestnih občin) in kočevski župan Vladimir Prebilič (za sekcijo občin s sedežem upravnih enot).

Na skupščini so izvolili tudi člane predsedstva skupnosti ter njen nadzorni odbor.

V skupnosti, v katero je vključenih 176 občin, so v sporočilu za javnost ob današnji volilni skupščini pojasnili, da njihov statut določa, da morajo biti pri delovanju in sestavi organov upoštevana regijska razpršenost občin, politična pripadnost vodstev občin, enakopravna zastopanost obeh spolov in velikost občin.

Tako je članstvo SOS na volitvah sledilo priporočilom za vključitev občin iz različnih statističnih regij, upoštevalo je različne politične pripadnosti županj in županov tako, da je vodstvo skupnosti pokrilo večji del političnega spektra na lokalni ravni, in zagotovilo tudi večjo zastopanost županj v vodstvu SOS, glede na večje število županj, izvoljenih na preteklih lokalnih volitvah, so navedli.

Skupščina SOS je obravnavala in sprejela tudi poročilo o delu in finančno poročilo za lani ter načrt dela, pa tudi finančni in kadrovski načrt za letos. Za častnega člana pa so imenovali nekdanjega župana občine Miklavž na Dravskem polju Leopolda Kremžarja. Kot so zapisali, mu je širše članstvo SOS s podeljenim nazivom izreklo posebno zahvalo za njegova prizadevanja za razvoj in napredek skupnosti. Kremžar je bil med drugim tudi predsednik SOS, član njenega predsedstva, skupnost pa je zastopal tudi kot predsednik programskega sveta Kongresa slovenskih občin.