c S
V UKC Ljubljana bodo z iskanjem novega generalnega direktorja poskusili tudi čez mejo 18.04.2019 07:33 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Svet UKC Ljubljana je danes imenoval razpisno komisijo, ki bo vsaj tri mednarodne kadrovske agencije pozvala k oddaji ponudb za pomoč pri izpeljavi razpisa za generalnega direktorja na mednarodnem nivoju. Na podlagi ponudb bo svet zavoda na majski seji odločil, ali iskanje novega vodstva UKC nadaljuje po tej poti ali komisija razpis izvede sama.

Največja bolnišnica po imenovanju nekdanjega prvega moža Aleša Šabedra na čelo zdravstvenega resorja namreč išče novega generalnega direktorja s polnim mandatom. Kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana sedaj vodi Teodor Žepič.

Predsednik sveta zavoda Jože Golobič je v izjavi za medije ob robu današnje seje pojasnil, da se bo razpisna komisija iskanja direktorja tokrat lotila malo drugače. Kot je poudaril, ni gotovo, da bodo tudi ubrali pot s pomočjo mednarodnih kadrovskih agencij, ampak bo to odvisno od ponudb, ki jih bodo pregledali na seji 22. maja. Skladno "z načelom učinkovitosti in gospodarnosti" se bodo odločili, ali nadaljujejo danes začrtano smer ali pa bo komisija razpis izvedla sama.

"Menim, da je vredno poskusiti še na kakšen drug način, prečesati trg možnih kandidatov in prejeti širši pregled evropskega trga. Nenazadnje nas bo to tudi postavilo na realna tla, kaj taka funkcija prinaša," je Golobič pojasnil razloge za tako odločitev.

"Kaj prinaša ta funkcija, pa se bo neposredno odražalo v prejetih prijavah. Bojim se, da vsi že poznamo odgovor, ampak bi želel še en argument več v tem našem nenehnem ponavljanju, da so na tem področju potrebne spremembe," je dodal.

Žepič, ki ob potrditvi za v. d. generalnega direktorja pred 14 dnevi še ni želel špekulirati, ali se bo prijavil na razpis, svet zavoda podpira "pri čim širšemu pogledu oziroma iskanju tovrstnega kadra za to zahtevno področje". Na vprašanje, ali se bo prijavil na razpis komisije UKC, če ta z iskanjem kadra na tujih trgih ne uspe, je Žepič dejal, da "razmislek gre v tej smeri". "Če bo razpis v skladu z mojimi pričakovanji, lahko tudi pričakujete mojo prijavo," je napovedal.

Pretekle izkušnje sicer kažejo, da vodenje UKC Ljubljana ni lahka naloga. Generalni direktorji so se v preteklih letih menjavali precej pogosto. Žepič je 14. človek na čelu UKC in sedmi v zadnjih desetih letih.

Na dnevnem redu je svet UKC danes imel tudi točko o poročilu o izvajanju sanacije, a so jo prestavili. Kot je pojasnil Golobič, je ministrstvo za zdravje prejšnji teden namreč poslalo nova izhodišča oziroma metodologijo za pripravo sanacijskih poročila, zato ga do današnje predvidene obravnave še niso mogli pripraviti.

Z ministrstvom so se zato dogovorili za podaljšanje roka do 8. maja, ko bodo tudi oddali prvo četrtletno poročil o sanaciji, ki ga bo nato svet zavoda tudi obravnaval na majski seji, je napovedal Žepič.

V kliničnem centru so tudi prejeli obljubljena dodatna sredstva za dvige plač, ki so posledica zadnjega plačnega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. "Za prva dva meseca smo ta dodatna sredstva prejeli ne v obliki zneska za plače, ampak v obliki povišanja cen storitev," je pojasnil Žepič.

Svet zavoda je danes tudi zadolžil ustrezne službe za pripravo pravilnika, ki bo po besedah Golobiča omogočal konkurenčno dejavnost samoplačniških storitev na trgu.