c S
Po zagotovilih MNZ realizirane vse točke stavkovnega sporazuma s policisti, razen ene 17.04.2019 15:45 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Odločitev Sindikata policistov Slovenije, da znova imenuje stavkovni odbor, je legitimna odločitev sindikata, je povedala državna sekretarka na notranjem ministrstvu Melita Šinkovec. Ob tem pa je zagotovila, da so na vladni strani doslej realizirali vse točke stavkovnega sporazuma, razen ene, o kateri se s sindikatoma tedensko pogajajo.

Šinkovčeva je poudarila, da so po podpisu sporazuma s policijskima sindikatoma konec lanskega leta takoj pristopili k izvajanju dogovorjenega in temu tudi v celoti sledijo. Po njenih besedah je le še ena zadeva ostala odprta, tj. karierni sistem policistov. Kot je dodala, se o tem redno pogajajo s sindikatoma.

V sindikatu policistov pa nasprotno ocenjujejo, da vlada krši stavkovni sporazum in se izogiba uresničevanju sprejetih zavez, socialni dialog pa da je na najnižji možni točki v zgodovini. Kaplja čez rob so bile po navedbah sindikata izjave notranjega ministra Boštjana Poklukarja o odrejeni reviziji zaradi previsokih januarskih izplačil policistom iz naslova projekta varovanja schengenske meje.

Za omenjeni projekt so namreč v stavkovnem sporazumu predvideli 15 milijonov evrov, a se je zapletlo pri različnem razumevanju, ali so v ta znesek vključeni tudi stroški delodajalca. Vladna stran namreč vztraja, da so, sindikati menijo, da bi morali za te stroške zagotoviti dodatna sredstva.

Dodatno je vzdušje razgrelo dejstvo, da so bila februarja ob plači za januar policistom izplačana ta sredstva po principu, ki ga zagovarja sindikalna stran, v marcu za februarsko plačo pa po principu, ki ga zagovarja vladna stran. Minister je odredil revizijo, sindikat policistov pa je zmotilo, ker je, kot so zapisali, v svojih izjavah javno že napovedal njene rezultate.

Državna sekretarka je v izjavi, ki jo je podala po koncu današnjih pogajanj v javnem sektorju, ponovila, da se vlada vedno pogaja o celotnem znesku in mora predvideti celoten znesek javnofinančnih izdatkov. To je na centralnih pogajanjih, kamor so vabljeni vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, vključno z obema policijskima, tudi večkrat obrazložila.

Kar pa zadeva revizijo, so po njenih besedah na ministrstvu ob prvih izplačilih ugotovili, da je prišlo do nekaterih napak. Revizija bo pogledala, kje je do napake prišlo oziroma kaj je bil razlog zanjo, je pojasnila.