c S
Predlog aneksa št. 1 k splošnemu dogovoru še brez soglasja ZZZS 17.04.2019 15:35 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Pogajanja o predlogu aneksa št. 1 k splošnemu dogovoru, ki so danes potekala na zdravniški zbornici, so se končala z dogovorom vseh deležnikov, z izjemo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Njegov predstavnik namreč ni imel mandata, da bi se opredelil do predloga, ker o njem še ni odločal upravni odbor ZZZS, so sporočili z zbornice.

"Vsebinsko je bil podlaga za danes sprejeti aneks besedilo ministrstva za zdravje, ki je bilo usklajeno med ministrstvom in Zdravniško zbornico Slovenije, na pogajanjih pa še dopolnjeno," je v sporočilu pojasnil vodja pogajanj za splošni dogovor za leto 2019 in podpredsednik zbornice Dean Klančič. Ni pa razkril vsebine predloga aneksa št. 1, ki je bil danes na pogajalski mizi.

Tudi na ministrstvu za zdravje zaenkrat še niso komentirali tokratnih pogajanj. Šabeder pa je v torek v nagovoru na skupščini ZZZS napovedal sprejetje aneksa do konca maja. V njem bo po njegovih besedah določeno, da lahko zdravniki zavračajo nove bolnike, ko enkrat dosežejo 1895 glavarinskih količnikov, kar je meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke.

Pojasnil je, da so na ministrstvu v zvezi z aneksom pripravili tudi tri dopolnila. "Prvo predvideva uveljavitev državnega povprečja, drugo 80-odstotno financiranje novih timov družinske medicine v obdobju štirih let, tretje pa, da se novi timi ne štejejo v povprečje glavarinskih količnikov," je navedel.

Iz koordinativnega telesa družinske medicine pa so pred dnevi sporočili, da z upoštevanjem normativa 1895 glavarinskih količnikov, kar je približno 1500 prebivalcev na enega zdravnika, ne bo noben zdravnik rešen 300 ali 400 bolnikov, kot se napačno sporoča javnosti: "In nikakor ne bo 325.000 ljudi nenadoma brez zdravnika, kot razlaga ZZZS."

Obenem so pojasnili, da bodo samo tisti zdravniki, ki na novo vstopajo v sistem, "lahko prenehali opredeljevati pri normalnih številkah, letos pri 1895 glavarinskih količnikih. Ostali, ki v tem trenutku presegajo normativ, pa bodo še vedno obdržali vse svoje bolnike, imeli pa bodo možnost odklanjati nove opredeljene osebe in tako sčasoma uskladiti število teh z normativom.

Zdravniška zbornica sicer letos vodi pogajanja o splošnem dogovoru, zato je tudi sklicala današnji sestanek. Po njenih napovedih bodo med deležniki najprej potekala pogajanja, kjer bodo podali predloge in preverili, ali imajo tudi podporo. O neusklajenih vprašanjih pa bo potekala arbitraža na vladi, ki bo odločila in sprejela aneks št. 1.