c S
Po sestanku na ministrstvu o tretji razvojni osi finančna konstrukcija nič bolj jasna 17.04.2019 15:29 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Tudi po današnjem sestanku koordinacijskega odbora za tretjo razvojno os na infrastrukturnem ministrstvu finančna konstrukcija projekta ni nič bolj jasna. Po besedah državne sekretarke Nine Mauhler je treba najprej potrditi investicijski program, v katerem bo finančna konstrukcija predvidena, nobena rešitev pa po njenih besedah še ni izključena.

Na sestanku koordinacijskega odbora so po besedah državne sekretarke na infrastrukturnem ministrstvu ponovno preverili časovnico izgradnje tretje razvojne osi na severnem delu.

Ena od tem, ki je najbolj zanimala Korošce, je bilo zaprtje finančne konstrukcije za projekt. Kot je po srečanju dejal prevaljski župan Matic Tasič, so dobili zagotovilo ministrstva, da bodo finančni viri pravočasno zagotovljeni, tako da ne bo ovir za začetek izgradnje tretje razvojne osi konec letošnjega leta.

Mauhlerjeva je pojasnila, da dokler ni dokončno izdelan in s strani Darsa ter ministrstva za infrastrukturo potrjen investicijski program, o finančni konstrukciji težko govorijo. "Finančna konstrukcija bo v investicijskem programu predvidena. V programu bodo seveda predvideni vsi viri financiranja, zaprti pa bodo, ko bodo podpisane vsaj namere o podpisu pogodbe za financiranje," je pojasnila.

Kot je spomnila državna sekretarka, bo do 50 odstotkov izgradnje financiral Dars iz lastnih sredstev, za preostali delež pa bo moral iskati vire financiranja na trgu. "Na kakšen način bo te vire financiranja zavaroval, je še diskutabilno," je dodala Mauhlerjeva.

Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je dejal, da "ministrstvo za infrastrukturo nekako vztraja pri finančni konstrukciji brez poroštvenega zakona, medtem ko na Darsu trdijo, da to ne bo mogoče". V iniciativi jih po Verhovnikovih besedah predvsem skrbi, da bi to lahko pomenilo, da se gradnja letos ne bo mogla začeti, "dobili pa smo odgovor ministrstva, da Dars sredstva za začetek gradnje ima, medtem ko Dars vztraja, da je treba v celoti zapreti finančno konstrukcijo".

Mauhlerjeva je poudarila, da je treba biti pri tem zelo previden. Ministrstvi za finance in za infrastrukturo morata reševati to problematiko in jo po njenih besedah tudi bosta, "ampak najprej je ključen potrjen investicijski program". Ob tem je izpostavila, da nobena rešitev za oblikovanje finančne konstrukcije ni eksplicitno potrjena, nobena pa tudi ni izključna.

Po Tasičevi oceni bo poroštveni zakon za zadolževanje Darsa "po vsej verjetnosti potreben". A kot je dodal, je najprej potrebno opraviti vse analize in odločiti, kaj je optimalna možnost. Verhovnik je dejal, da dokončno odločitev pričakujejo do naslednjega srečanja, ki bo 6. junija na Koroškem.

Sicer pa vpleteni čakajo tudi na odločitev ustavnega sodišča glede presoje uredbe o državnem prostorskem načrtu za odsek hitre ceste Šentrupert-Velenje. Na vprašanje, kdaj bi bila lahko znana odločitev, so na ustavnem sodišču pojasnili, da bo zadeva obravnavana na eni od prihodnjih sej, "morebiti že na naslednji".